Versünnep 2024 döntő

A magyar költészet napján a Nemzeti Színházban.

A Versünnep Alapítvány versenyprogramjára jelentkezett hivatásos előadóművészek nyilvános elődöntőjét április 5-én tartották a Budapesti Operettszínházban. A szintén nyilvános döntőre a magyar költészet napján, április 11-én, 18 órától kerül sor a Nemzeti Színházban, ahol a tizenegy legjobb versenyző méri össze erejét.

Az idei Versünnep nyilvános elődöntőjét április 5-én tartották a Budapesti Operettszínház Kálmán Imre Teátrumban, az innen továbbjutott versenyzők a magyar költészet napján, április 11-én 18 órától a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán megrendezett döntő keretében mérhetik majd össze tudásukat. Az év elején meghirdetett versmondó versenyre 30 hivatásos előadóművész jelentkezett a Kárpát-medencéből, határon innen és túlról, a döntőbe a tizenegy legjobb produkció jutott be.

A döntő zsűrielnöke Rubold Ödön, Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész lesz, mellette Erős Kinga a Magyar Írószövetség elnöke, Kolti Helga színművész, a Versünnep Alapítvány elnöke, a Magyar Kultúra Lovagja, Nagy Barbara Munkácsy Mihály-díjas képzőművész és Neumann Balázs zongoraművész, zeneszerző, a Versünnep 2022 fődíjasa vesz részt a rangos grémiumban.

A versenyre kizárólag magyar költők művével lehetett jelentkezni, a hivatásos előadóművészek esetében a nevezett művek között idei irodalmi évfordulós szerző – Radnóti Miklós, Hervay Gizella, vagy Sziveri János – valamely alkotásának kellett szerepelnie. A számos értékes díj mellett az első helyezett Párkányi Raab Péter, Kossuth-díjas képzőművész Versünnep kisplasztikájával lesz gazdagabb.

A közel húsz éve töretlen lelkesedéssel működő Versünnep Alapítvány versmondó versenyekkel és egyéb eseményekkel népszerűsíti a magyar kultúrát Magyarországon és külföldön egyaránt. A Versünnep 2024-es eseménysorozatára négy kategóriában jelentkezhettek hivatásos színművészek, előadó-művészek és képző intézmények hallgatói, valamint iskolák, civil közösségek, amatőr előadók és formációk. Jelentkezni Vers- és prózamondás, énekelt vers, vagy versmegzenésítés, képző és/vagy filmművészeti alkotás, kategóriában lehetett. Az iskolák versenyei folyamatosan zajlanak. Az amatőr előadók elődöntői június első hétvégéjén lesznek. A Nemzetközi Seregszemlére június közepén kerül sor.

A Versünnep 2024 döntőjének gálaműsorán fellép Hegedűs Bori és Kontor Tamás, valamint Csányi József, a Versünnep Nemzetközi Seregszemle 2023 egyik fődíjasa. A Versünnep döntője is nyilvános és ingyenes azonban regisztrációhoz kötött. Regisztráció itt.

A döntőt online a Versünnep Alapítvány Youtube-csatornáján élőben közvetítik.

Bővebb információ:  versunnep,   facebook.