Áprilisban rendhagyó táncházi események és új táncházak a Fonóban

Igazi táncházi különlegességek is várják az érdeklődőket a Fonóban április folyamán, ahol minden korosztályra külön figyelmet fordítanak.

A Fitos Dezső Társulat Fonó-béli rendszeresen működő gyerektánc-csoportja mellett második alkalommal rendezik meg a Gyerektáncházat, amelyre a ház legendás Kamasz Táncháza előtt közvetlenül kerül sor, így a nagyobbak akár a tizenévesek körében is kipróbálhatják tánctudásukat. Ebben a hónapban adatközlők is muzsikálnak majd a kamaszok táncházában, amely jobb, mint egy házibuli! Új táncanyag kezdődik a Fonó Szerdákon, április közepétől a Feketelaki táncokkal ismerkedhetnek a résztvevők. Jubileumi, 200. táncházát tartja meg áprilisban a Berka együttes, (lásd fotó) akik koncerttel is készülnek a jeles eseményre. A népszerű Martenica bolgár táncház mellett egy új különlegesség is színesíti majd a Fonó táncházi programját, indul a Kolo délszláv táncház!

Április 13-án szombaton délutáni kezdéssel várják a gyerekeket a Fitos Dezső Társulat Gyerektáncházába, ahol a Sajó Banda muzsikál majd. Fergeteges táncos, énekes mulatság, játszóházzal, vetélkedővel, énektanulással és népi sportjátékokkal, amelyben minden kisebb és nagyobb gyermek jól érezheti magát. Az eseményt részben átfedésben rendezik meg a Kamasz Táncházzal, amely a tizenéveseket várja – így a nagyobb gyerekek már be tudnak tekinteni az idősebb korosztály táncmulatságába is.

A Kamasz Táncházba a Sarjú bandával a tizenéveseket várják minden hónapban egyszer, szombaton, kora esti kezdéssel a Fonóban. Áprilisban a Dusnoki Biser Táncegyüttes (magyarországi horvát hagyományőrző együttes) és a magyarlapádi Csegely zenekar érkezik a Kamasz Táncházba vendégként, táncot tanít: Szávai József.

A kedvelt Bolgár táncház mellett, amelyet a Martenica muzsikál minden hónapban – áprilisban 12-én – a déli szláv népek táncait tanulhatják majd a résztvevők a Kolo délszláv táncházában is, amelyre első ízben április 26-án kerül sor. A Kolo Zenekar elsődleges célja a magyarországi délszláv népek, a horvátok, a szerbek és a szlovének népzenei hagyományainak gyűjtése, feldolgozása és színpadra állítása. Az együttes emellett természetesen foglalkozik az anyaországok, a volt Jugoszlávia népeinek zenéivel és más déli népek, így a bolgárok és görögök népzenéjével is.

Jubileumi 200. táncházi alkalmát tartja a Berka együttes a Fonóban, erre az alkalomra a szokásos moldvai táncházi muzsika mellett egy különleges jubileumi koncerttel is készül a zenekar. A koncert programjáról így vallanak az alkotók: „Szeretnénk dalainkat koncertjeinken minél erőteljesebb és változatosabb hangzással megszólaltatni, ezért színpadi felállásainkban a Berka bőgővel és cimbalommal jelentkezik. Számunkra ez a műsor felel meg a mai Berka zenei ars poeticájának, ízlésének. A zenekar repertoárjában nem egy népzenei gyűjtés autentikus visszaadására, hanem annak értelmezésére koncentrál, amiben felfedezhető ugyanaz az ősi lendület és érzelemgazdagság, ami a zenekart eddig is jellemezte. 60 perces műsorunk igazi zenei különlegesség, melyben Nagy László versétől az ősi Esőtánc rítuson át a csángó Hip-Hop-ig bármi előfordulhat!”

A Fonó programjáról táncházairól bővebben a Fonó weboldalán.