Kodály Zoltán hitvallása a NEO hitvallása is: „Legyen a zene mindenkié!”. Aranylemez lett a NEO legújabb zenei anyaga

Június 22-től a NEO rajongók ingyen tölthették le a djuice.hu oldalról a csapat legfrissebb szerzeményeit tartalmazó anyagát. A hat új dalból álló lemez, a Six Pixels kézzel fogható formában nem jelent meg. A NEO kiadványát végül annyi rajongó töltötte le, hogy ha ez egy hagyományos kiadvány lenne, elérte volna az aranylemezes határt, és megkaphatná az ezért járó díjazást.

A NEO az EFOTT-on lépett fel csütörtökön este, a jelképes aranylemezeket koncerten adta át Biró Balázs, a djuice vezetője és egy NEO rajongó a tagoknak.

Milkovics Mátyás, a NEO alapítója és vezetője szerint az utóbbi években nagyon sokat változott a zene közönségéhez való eljutási metódusa: „Egyre inkább az internetről töltjük le a különféle tartalmakat, köztük a zenét is. Számunkra szimpatikus ez a jelenség. Azért, hogy a letöltők ne kövessenek el illegális cselekedetet azzal, hogy fájlcserélőkről töltik le a zenénket, mi ingyen és teljesen jogtisztán mindenkinek a rendelkezésére bocsátottuk.”

„A fiatalok imádják a zenét, legálisan ellenben csak drágán tudnak hozzáférni. A nagyon magas CD árak tolják őket az illegális eszközök felé. Mi ezen akarunk változtatni, és ehhez a NEO óriási segítséget adott azzal, hogy odaadta az alkotását.” – mondja a kezdeményezésről Biró Balázs, a djuice vezetője.

Balázs mellesleg jogász, így van némi rálátása a jelenlegi szabályozásra: „Én a jogot az előző, kockafejű karrieremben is mindig csak eszközként használtam álmok, üzleti igények, tervek megvalósításához, kivitelezéséhez. Nem tiltani kell és butaság hatóságosdit játszani. Ha az egyértelmű fogyasztói igény, hogy az internetről akarnak letölteni zenét, mert a technológia ezt már lehetővé teszi, akkor ezt észre kell venni. Csak idő kérdése, mikor jön létre egy olyan üzleti modell, amiben megéri majd a kiadóknak is részt venni.”

A NEO és a djuice ingyenesen biztosította a letöltést a djuice honlapon, ezzel a szerző hozzájárult ahhoz, hogy jogdíj fizetése nélkül használhassa bárki szellemi tulajdonát. A CD-t pedig, mint a zene egyik hordozó formátumát egyik fél sem temeti. „Nem hagytuk el a CD-t, csak van más módja is a zenék megszerzésének.” – mondja Balázs, aki nagyon büszke rá, hogy a NEO-val való együttműködés ilyen nem várt sikereket hozott. Az EFOTT-on köszöntötte a zenekart fellépésükön, ahol egy djuice-os NEO rajongóval, Biczó Andreával együtt adta át a jelképes aranylemezeket a NEO tagjainak.

A NEO tagjai a biztató kezdet tekintetében biztosak a folytatásban. Milkovics Mátyás a következő szavakkal köszönte meg a rajongóknak az elismerést: „Nagyon boldogok vagyunk és remélem a jövőben egyre több emberhez juthat el hasonlóképpen a zenénk, hiszen ahogy Kodály Zoltán is mondta „Legyen a zene mindenkié !”