Ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt

Több mint 20 országból érkeznek résztvevők.

A Fesztivál Akadémia Budapest nyári programsorozatának keretében 2024. július 4-14. között ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten a rangos Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt, amelyre az egész világról várják a résztvevőket. Kokas Katalin hegedűművész, Liszt-díjas, Érdemes művész, a Zeneakadémia docense és Kelemen Barnabás Kossuth- és Liszt-díjas hegedűművész, egyetemi professzor alapította a legendás hegedűtanárról, Fehér Ilonáról elnevezett nemzetközi versenyt 2017-ben, amely a 22 évesnél fiatalabb hegedűsöknek, szólista-tehetségeknek szól. A versenyzőket világszínvonalú, neves hegedűművészekből és pedagógusokból álló nemzetközi zsűri értékeli, a zsűri elnöke a kezdetektől egy legendás Fehér Ilona-tanítvány, Shlomo Mintz hegedűművész és karmester, aki idén nyáron is Budapestre érkezik a Fesztivál Akadémia meghívására. A jelentkezéseket 2024. május 5-ig várták a Fesztivál Akadémia weboldalán.

A Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny a Fesztivál Akadémia Budapest komplex, háromlépcsős versenyrendszerének legmagasabb szintű megmérettetése összetett versenyanyaggal, két korcsoportban. A verseny szerves részét képezik a zsűritagok mesterkurzusai. A résztvevők a február 14-én kezdődő Fesztivál Akadémia Budapest fesztiválprogramján, annak koncertjein is részt vehetnek. Az eseménysorozat tehát nemcsak arra kíván lehetőséget teremteni az ifjú hegedűsöknek, hogy tehetségükkel megmutatkozzanak a nagyvilág előtt, hanem arra is, hogy a legjobbaktól tanuljanak a mesterkurzusokon és a kamarakoncerteken. A résztvevők eközben megismerkednek Magyarország sokszínű zenei kultúrájával és épített örökségével egyaránt a számos különleges helyszínen zajló fesztiválon.

Az elmúlt években a Fesztivál Akadémia Budapest országjáró mesterkurzusa szervezésében a FAB művészei több mint 1100 gyermeknek adtak egyéni mesterkurzust Kárpát-medence-szerte és közel 400 tanárral állnak kapcsolatban, akiknek lehetősége van arra, hogy ötpontos, vagy akár 30 pontos akkreditált továbbképzésben elszámolják részvételüket. A képzésekhez kapcsolódik a FAB versenyrendszere, ahol korosztályonként egyre nagyobb versenyanyaggal mérhetik össze tudásukat a résztvevő gyerekek, fiatalok. A FAB rendszerében három verseny szervesen épül egymásra. A Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutató a legkisebbeknek szól, 6 éves kortól. Ezt követi a Hubay Jenő Nemzetközi Hegedűverseny, amely kilenc közép-kelet-európai ország versenye 9 éves kortól 22 éves korig, döntősei automatikusan meghívást kapnak a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyre, amely az egész világra kiterjedő, magas összdíjazással járó verseny, három fordulós nagy versenyanyaggal. A korábbi négy versenyen alkalmanként 50-70 fiatal tehetség mérette meg magát a legtöbb európai országból és az USA-ból, Kanadából, Japánból, Kínából, Törökországból, Dél-Koreából és Ausztráliából.

„Egész évben az ország különböző részeire utazunk művésztársaimmal, és eddig több mint ezer gyereknek tartottunk egyéni mesterkurzust. Tapasztalataink alapján hoztuk létre a FAB versenyeinek háromlépcsős komplex rendszerét. Ennek legmagasabb szintje a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny, melyet világhírű tanárok és művészek alkotta zsűri értékel, összetett és komoly követelményrendszerrel. A verseny népszerűségét mutatja, hogy 2022-ben nem kevesebb, mint 24 országból vettek részt a megmérettetésen. Ez igazán jó alkalom arra, hogy a hazai, felkészült diákok is összemérhessék tudásukat korosztályuk legjobbjaival az egész világról.” (Kokas Katalin)

„Ha megnézzük a hegedűjátéknak azt a rendkívül gazdag és színes hagyományát, amelyet olyan előadók képviselnek, mint Joachim József, Carl Flesch, Reményi Ede, Auer Lipót, Hubay Jenő és számos más magyar legenda, köztük Fehér Ilona, ha végignézünk a különböző nemzeti iskolákon Izraeltől Oroszországon és Németországon át Magyarországig, akkor megérezzük, hogy milyen kihívást és mekkora gyönyörűséget jelent számunkra a múlt, amelyet boldogan őrzünk meg és adunk tovább a fiatalabb nemzedéknek.”  (Kelemen Barnabás)

A Fesztivál Akadémia Budapestet (FAB) kilenc éve hívta életre Kokas Katalin és Kelemen Barnabás azzal a céllal, hogy a magyar fővárosban egy nemzetközi rangú eseménysorozatot - fesztivált és mesterkurzusokat - hozzanak létre, egy valódi élő műhelyt. A FAB keretében a világ legjelentősebb komolyzenei sztárjai költöznek be nyáron Budapestre évről-évre és lépnek fel a főváros legszebb helyszínein egyszeri és egyedi formációkban, vállalva, hogy foglalkoznak a kurzusokon résztvevő diákokkal is. A FAB rendkívüli szakmai minőségét mutatja, hogy a világ legjelentősebb zenei eseményei között (Luzern-, Verbier, Salzburg) jegyzi a nemzetközi szakma.

„A résztvevők a szélrózsa minden irányába (30 ország) viszik hazánk jó hírét, ezzel a Fesztivál Akadémia Budapest a világ leghíresebb szólistái révén országunk kulturális nagykövete is egyben.” (Kelemen Barnabás)