Fokváros

A 2010-es labdarúgó világbajnokság mérkőzéseit kilenc különböző városban tartották: Fokvárosban, Johannesburgban, Durban-ban, Pretoria-ban, Port Elizabeth-ben, Polokwane-ben, Nelspruit-ban, Bloemfontein-ben és Rustenburg-ban. Az egész világ foci lázban égett, június 11. és július 11. között minden bizonnyal ezek a dél-afrikai városok voltak a világ legnépszerűbb turisztikai célpontjai. Milliók ültek repülőre, hogy személyesen buzdíthassák kedvenc csapataikat. A VB véget ért, azonban ez nem jelenti azt, hogy már nincs is miért ellátogatni az izgalmak helyszíneire.

Sőt! Sorozatunkban, teljesség igénye nélkül, bemutatjuk a világbajnokság városait, a hozzájuk fűződő fontosabb történelmi eseményeket, természeti- és ember alkotta csodáikat, vagy éppen misztikus legendák után nyomozunk.

Fokváros
Fokvároshoz, pontosabban a Jóreménység fokához kötődik a Bolygó Hollandi legendája. A történet a 17. században játszódik, amikor Hendrik van der Decken kapitány, hajójával, a Bolygó Hollandival, Kelet Indiából Amszterdamba tartott. A Jóreménység fokánál azonban szörnyű viharba keveredtek, ami szétszaggatta a vitorlákat és összetörte az árbócokat. A legénység nagyon megijedt és kérték a kapitányt, hogy forduljanak vissza, ám ő hajthatatlan volt, és egyenesen a vihar szemébe kormányozta a hajót. A hajó süllyedni kezdett, van der Decken kapitány pedig dühösen odakiáltott az isteneknek: „Körülhajózom ezt a fokot, akkor is, ha az Ítélet napjáig kell hajóznom!” A legenda úgy tartja, hogy a mai napig, ha valaki egyenesen a vihar szemébe néz, láthatja a Bolygó Hollandit, fedélzetén Hendrik van der Decken kapitánnyal.
Azóta is számos tengerész állítja, köztük Anglia későbbi királya, V. George, hogy látta a Bolygó Hollandit. George herceg 1881. július 11-én a Királyi Haditengerészet Bacchante nevű hajóján utazott, amikor „egy vörös fényben izzó fantom hajó” tűnt fel előttük, melynek minden árbóca és gerendája szinte szikrázott.
Valójában, csakúgy, mint a sivatagban, a tengereken is gyakran láthat délibábot az utazó. Ilyenkor úgy tűnhet, mintha a távolban úszó hajó nem is a vízen siklana, hanem a levegőben szállna, vagy mintha egy hullám belsejében ringatózna vagy épp, mintha fejjel lefelé úszna.

A Jóreménység foka
Fokváros a dél-afrikai köztársaság negyedik legnagyobb települése. Nevét onnan kapta, hogy közel fekszik az afrikai kontinens második legdélebbi pontjához, a Jóreménység fokához (a legdélibb a tőle mintegy 150 kilométerre, délkeletre fekvő Tű fok). 1488-ban egy portugál felfedező Bartolomeu Dias volt az első európai, aki elérte a Jóreménység fokát, ám ő akkor, erős viharairól, Viharok fokának nevezte a helyet. Először azonban nem Dias, hanem Vasco de Gama volt az, aki körül is hajózta, 1497-ben. Később II. João, portugál király nevezte át Jóreménység fokának, abbéli optimizmusában, hogy a fok kapuként nyitott utat a kereskedelem számára India és a távol kelet felé.
Azok, akik jártak már Fokvárosban, azt mondják, a Jóreménység foka az a hely, amit semmiképp sem szabad kihagyni. A látogató a kerékpár nyergében vagy gyalogtúra során is felfedezheti az Atlanti és az Indiai óceán találkozásának e páratlan szépségű helyét. Ha pedig a friss, tengeri levegő meghozta az étvágyát, de ebéd közben sem akar lemondani a hullámok morajáról és a kilátásról, kóstoljon végig néhány helyi különlegességet abban a Two Oceans Restaurantban (Két óceán étterem), melyet egyenesen a fifa.com ajánl a turisták figyelmébe.

A Tábla hegy
A Tábla hegy, mely szinte függőleges falakkal magasodik Fokváros fölé, valójában egy félrefordítás következtében kapta a nevét. Az angol neve ugyanis Table Moutain, ami Asztal hegyet jelent, de az angol „table” nagyon hasonlít a magyar „tábla” szóra. A hegy azért kapta ezt a nevet, mert teteje egy gigantikus (2 km2-es) asztallapra
emlékeztető fennsík. A Tábla hegy tetejére, mintegy 1082 méter magasba a Table Mountain Aerial Cablewayvel, a híres függővasúttal utazhat a látogató. A néhány perces utat, még a félősebbeknek is, mindenképp érdemes megkockáztatni, hiszen a magasból lélegzetelállító kilátás tárul a szem elé. Megcsodálhatjuk, hogy verdesik a két óceán hullámai a Tábla öböl szikláit, valamint rálátás nyílik arra a Robben szigetre is, ahol többek között Nelson Mandela, a dél-afrikai köztársaság későbbi elnöke, 466-os számú rabként, töltötte börtön éveit, mint politikai fogoly. Az egykori börtön, ahová komppal juthatnak el az érdeklődők, ma múzeumként működik.

A világítótorony
Érdemes ellátogatni Fokváros híres világítótornyához is. Az eredeti tornyot 1860-ban fejezték be, és 238 méterre magasodott a tenger fölé. A torony fénye azonban egy évben 900 órán, azaz több mint egy hónapon át felhőbe és ködbe burkolózott, így láthatatlan volt a hajósok számára. Számos hajó el is süllyedt emiatt. A tornyot 1911-ben helyezték át a mai helyére, és már „csak” 87 méter magasan áll a sziklák tetején.
A világítótoronyhoz vezető utat gyalog egy óra alatt lehet megtenni, de, ha nincs kedvünk a gyalogtúrához, élvezhetjük a kilátást a Flying Dutchman (Bolygó Hollandi) nevű kábelvasút ablakából is.

Two Oceans Aquarium
A Two Oceans Aquarium vagy Két óceán akvárium 1995-ben nyitotta meg kapuit. A látogatóknak, egyedülálló módon, itt búvárkodásra is lehetőségük van, amennyiben rendelkeznek búvárvizsgával. Az akváriumokban 88 különféle faj képviselői tekinthetők meg. A látogatók bepillanthatnak mind az Atlanti óceán, mind az Indiai óceán állatainak mindennapjaiba, átkelhetnek egy különleges alagúton a cápák medencéje alatt, vagy megtekinthetik, milyen is egy víz alatti erdő. Mindezeken kívül a vállalkozó kedvűek részt vehetnek egy ősi, afrikai folyó, a Sappi vonulatán végig vezető túrán is, melynek során megismerkedhetnek a folyó mentén élő különleges állat- és növényvilággal, a békaházban, pedig egy interaktív kiállítás részesei lehetnek az érdeklődők.

A Jóreménység kastély
Az ötszögletű kastély Dél-Afrika legrégebbi kastélya, melyet 1666 és 1679 között épített a Holland Kelet Indiai Társaság, hogy felügyeletük alatt tartsák és biztosítsák a szabad kereskedő utat az Indiába és a távol keletre tartó hajók számára. Érdekesség, hogy 1899 és 1902 között (az ún. második búr háború időszakában) börtönként is használták, és néhány cella a mai napig megtekinthető. A kastély ötszögletű épülete, amely egyébként nagyon hasonló az amerikai Pentagon épületéhez, a Dél-Afrikai Védelmi Erő zászlójára is felkerült.

Victoria & Alfred Waterfront
Fokváros egyik legkedveltebb turista célpontja a Robben sziget és a Tábla hegy között fekszik. Ez a város egyik legrégebbi kikötője, ahol egymást váltják az üzletsorok és a szállodák. Nevét onnan kapta, hogy 1860-ban Viktória királynő fia, Albert herceg kezdeményezésére kezdték meg a tengerpart beépítését.