Cannes-ban különdíjat nyert Mohammad Raszulof új filmje

Politikai okokból börtönbüntetésre ítélt iráni rendező nyerte a cannes-i filmfesztivál különdíját.

Ma ért véget a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál. A ma esti díjátadón a Greta Gerwig vezette zsűri a hazájában üldözött iráni rendező, Mohammad Raszulof alkotásának ítélte a Special Prize elnevezésű különdíjat. A filmet a Cirko Film forgalmazza Magyarországon.

A The Seed of the Sacred Fig Irán jelenlegi politikai viszonyait tükrözi. Egyelőre nincs hivatalos magyar címe, a fesztiváltudósításokban „A szent füge magja” és „A vadfüge magjai” címen is hivatkoznak rá.

Mohammad Raszulof rendezőre börtönbüntetés és korbácsolás várt Iránban, ahonnan kalandos módon sikerült elszöknie. Csütörtökön már Cannes-ban volt, pénteken a fesztivál versenyprogramjában került sor új filmje, a The Seed of the Sacred Fig premierjére.

„Raszulof már hét éve nem hagyhatta el Iránt: amikor 2017-ben hazatért Cannes-ból, ahova a Lerd / A Man of Integrity című drámáját kísérte el, bevonták az útlevelét. Börtönben ült 2022 júliusától 2023 februárjáig, mivel szót emelt a Mahsza Amíni-ügyben és az ábádáni toronyház összeomlása kapcsán – mindkét esemény demonstrációkat váltott ki, a tiltakozók a korrupt és nem megfelelően reagáló kormányt vádolták. További tüntetések hatására, általános amnesztia keretében, több ezer másik politikai fogollyal együtt Raszulof is szabadulhatott, de kevéssel ezután értesítették, hogy újabb eljárás indult ellene, azúttal a Nincs gonosz című filmje miatt, amelyet 2020-ban nem kísérhetett el a Berlinaléra, ahol aztán Arany Medvét nyert vele."

A Nincs gonoszt a Cirko Film mutatta be Magyarországon.

„A rendező arra kéri a nemzetközi közösséget, hogy foglaljon állást a szólásszabadság és a cenzúra ellen bátran kiálló filmesek mellett, maga pedig aggódik az otthon maradottak sorsáért: »Sokan segítettek, hogy ez a film elkészüljön. A gondolataim velük vannak, és rettegek a biztonságukért és az épségükért.«” A Filmtett fentebb idézett cikkéből további részletek derülnek ki a film keletkezéséről és a rendező megpróbáltatásairól.

A cannes-i fesztivál igazgatója, Thierry Frémaux elmondta, hogy a fesztivál „a világ minden olyan művésze mellett kiáll, akik művészi kifejezésmódjuk miatt erőszakot és üldöztetést szenvednek el. Különösen megható számunkra, hogy a rendező itt van filmjével. Osztozunk ebben az örömben minden szabadságszerető iráni emberrel.”

A film rövid tartalma:

Amikor Teheránban tüntetések törnek ki, egy vizsgálóbíró fegyvere váratlanul eltűnik. Korábban összetartó családjában mérgező légkör alakul ki, és a férfin elhatalmasodik a paranoia.