Budára költözik az Irodalom Éjszakája

Új partokra evez a nyár elmaradhatatlan irodalmi eseménye.

Az Irodalom Éjszakája 2016 óta minden évben megrendezésre kerül Budapesten, június 5. és 7. között immár kilencedik alkalommal hív rendhagyó világirodalmi barangolásra. A kortárs világirodalmi paletta sokféle jelentésréteget és árnyalatot felvillantó, a „TÚLSÓ PART” tematikához kötődő 24 szövegét ezúttal a Jurányi Házban és a Margit-negyedben rendszeresen fellépő színművészek keltik életre a II. kerület arculatához szervesen hozzátartozó, budai helyszíneken.

Az évek során számtalan neves színházi társulattal, produkcióval működött együtt a szervezőcsapat. A Jurányi Ház a Margit-negyed megkerülhetetlen színházcsináló bázisintézménye. „Független színházként, nyitott befogadótérként különösen izgalmas kihívás egy ilyen nagyszabású kulturális esemény színházi partnerének lenni. A Jurányinak nincs saját társulata, de természetesen az elmúlt több mint egy évtized alatt kapcsolatba kerültünk olyan alkotókkal, színházcsinálókkal és színészekkel, akik folyamatosan dolgoznak nálunk és képviselik a hely szellemét.” – vélekedik az új keletű együttműködésről Rozgonyi-Kulcsár Viktória, a Füge produkció elnöke, a Jurányi megálmodója. A sokszínűséget szem előtt tartva három napra három rendezőt kértek fel Pass Andrea, Horváth János Antal és Nyári Ádám személyében.

Az elmúlt két évhez képest azonban nemcsak a társulatválasztás jelent változást a programsorozat életében. Budapesten évente vándorol új városrészbe az esemény. Az Irodalom Éjszakája célkitűzése ugyanis, hogy az irodalmi élményen túl a város kulturális, építészeti és urbanisztikai sajátosságaira is felhívja a figyelmet. Sok pesti év után idén Buda szívébe költözik át, a helyiek és a turisták által egyaránt kedvelt II. kerületi Margit-negyedbe. A túlpartra történő képletes átkelést egy kalandos múltú hajó, a Grand Jules szállodahajó is segíti, amely többek között Emir Kusturica nagysikerű Macska-jaj című filmjében is feltűnt. A helyszínek listáján a Margit-negyed arculatához szervesen hozzátartozó neves és meghatározó kulturális (alkotó)terek és helyszínek sorjáznak: a Duda Éva Társulat / MoveIn Stúdió tükrös tánc próbaterme a Jurányi Házban; a független alkotóművészeknek és kulturális projekteknek otthont adó vadonatúj Dante Közösségi Alkotótér; az Új Művészet képzőművészeti folyóirat által életre hívott multifunkcionális szellemi műhely, a Szerkesztőség; a Vízivárosi Galéria, amely még a 70-es években került fel a kerület kulturális térképére. Az első napon a legnagyobb európai Koreai Kulturális Központ könyvtára várja az Irodalom Éjszakája látogatóit, két egymást követő júniusi éjszakán pedig az intézmény megnyitja pazar kilátással bíró tetőteraszát, ahonnan nemcsak a dunai panoráma látható, hanem a szomszédos történelmi és építészeti műemlék, a szakrális jelentést hordozó Gül Baba Türbe és Rózsakert is, mely szintén otthont ad a felolvasásoknak. A művészvilág régóta közkedvelt találkozási pontja, a Szent Lukács Gyógyfürdő és Uszoda vizének bűvöletében test és lélek egyaránt megpihen, nem csoda tehát, hogy ezúttal az ivócsarnoka válik az irodalom ideiglenes szentélyévé.

Létbizonytalanságban egyik partról a másik felé

Az idei szövegek témája aktuális és erős, sokrétűen és húsba vágó módon szólnak válságoktól terhelt korunk és az emberi élet létkérdéseiről, dilemmáiról – arról, amiben élünk és vagyunk. „Ahol felsejlik a túlsó part, ott lennie kell egy határvonalnak, ami az innensőt a túlsótól elválasztja. Valami, amin átlépve, átevezve, átúszva-mászva vagy átvergődve egy minőségileg más, jobbára ismeretlen térbe érkezünk, ahová átjutni a legtöbbször kockázatos vagy egyenesen tilos, de lehet épp az ellenkezője is, elhozhatja a békét, a megnyugvást, helyreállíthatja a rendet. Mert ami odaát van, az egyszerre tűnhet rémisztőnek és csábítónak is. Az élet végén is a túlsó part vár. És túloldalon áll az is, aki különbözik tőlünk.“ – elmélkedik köszöntőjében Nagy Gabriella, a Litera.hu portál főszerkesztője, irodalomszervező, aki az Irodalom Éjszakája szövegkurátoraként idén is értő gonddal állította össze a közreműködő 24 intézet által ajánlott szövegekből a végső válogatást. Az írások legtöbbjében a főhősök életében „elvész a saját part biztonsága”. Elterjed a hír, hogy marslakók érkeztek a földre, meghal egy gyerek vagy a családfenntartó, valaki nyomtalanul eltűnik, megjelenik a Sátán, egy Waffen SS-tiszt embervadászatra indul, a gésának készülő lányba szerelmes fiú érzelmei tragikus reménytelenségbe fulladnak. A projektvezető, Adéla Gálová elmondása szerint: „Az Irodalom Éjszakája márkanév. Garancia arra, hogy függetlenül attól, melyik parton vagyunk, a közönség a résztvevő országok irodalmi termésének legjobb – a legkifinomultabb, a legütősebb, a legeredetibb vagy a leginkább szuggesztív – alkotásaiból hallhat válogatást.” A világirodalmi szemelvény-válogatásban Nobel-díjasok is szerepelnek: Jon Fosse lassú prózája, de a legismertebb kortárs lengyel szerző, Olga Tokarczuk emberi kapcsolatokat boncolgató alkotása is elhangzik. Ők azonban csupán a jéghegy csúcsát képviselik, hiszen az irodalmi kínálatban további közkedvelt írók és különféle műfajú sikerkönyvek is megtalálhatóak, hazánkban kevésbé ismert, de felfedezésre érdemes szerzőkkel együtt.

Az idei esemény főtámogatója Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzata, fővédnöke Őrsi Gergely, a kerület polgármestere.

Az első Irodalom Éjszakájára 2006-ban Prágában került sor, Magyarországon a budapesti Cseh Centrum kezdeményezte a meghonosítását, és 2016-tól minden évben megrendezésre kerül. Az Irodalom Éjszakája kezdetben egynapos volt, 2020-ban bővült 3 estés programmá. 2019 óta Budapest mellett Debrecen is helyet ad a különleges hangulatú felolvasásoknak. A projekt szervezője az EUNIC Hungary (a Budapesten működő európai kulturális intézetek és nagykövetségek kulturális részlegeinek ernyőszervezete).

A programon történő részvétel ingyenes. További részletek az esemény honlapján és a Facebook-oldalán találhatóak.     

Közreműködő színművészek:

Adorjáni Bálint, Bánki Gergely, Földes Eszter, Friedenthal Zoltán, Georgita Máté Dezső, Hajdu Szabolcs, Hrisztov Toma, Jankovics Péter, Kárpáti Pál, Kenéz Ágoston, Kurta Niké, Lukács Ádám, Mentes Júlia, Messaoudi Emina, Pataki Ferenc, Pető Kata, Podlovics Laura, Réti Adrienn, Rohonyi Barnabás, Rusznák András, Samudovszky Adrián, Sipos Vera, Szalontay Tünde, Szamosi Zsófia, Urbanovits Krisztina