Durban

A város 1824-es megalapításához egy mesébe illő történet kapcsolódik. Történt ugyanis, egy Henry Francis Fynn nevű felfedező utazott a térségbe. Fynn barátságot kötött a Zulu törzs vezetőjével, miután meggyógyította egy korábbi, harci sérüléséből.

A törzsfőnök hálából 30 mérföld (kb. 48 km) hosszú tengerparti szakaszt ajándékozott neki a Zulu törzs földjéből. 1835. június 23-án, 35 Európából érkezett kolónia vezetője megállapodott, hogy ezen a helyen építik fel a fővárost, melyet Sir Benjamin d’Urban, a Fokföldi kolónia vezetőjének tiszteletére „d’Urban”-nak neveznek majd.

A mai Durban-t a legek városaként is nevezhetnénk. Nem csak Dél-Afrika harmadik legnagyobb városa, de a legnagyobb és legforgalmasabb kikötővárosa is egyben. Egyik legkedveltebb turista célpontja kétség kívül a három kilométer hosszú tengerpartja (Golden Mile – Aranymérföld). Ezen a strandon a gyermekes családok is megtalálhatják számításukat, hiszen a durbani tengerpartot tavaly egy felmérés beválasztotta a 10 leginkább családbarát strandjai közé.

Az Aranymérföld
Az Aranymérföldhöz hasonlót csak Miami-ban és Copacabana-án látni. Ezen a hosszú tengerparti szakaszon egymást érik az üzletek és szállodák. A kerékpárosok, szörfösök és fürdőzők forgatagában zulu asszonyok és férfiak kínálják művészi portékáikat. A Kék lagúna mellett, ami kitűnő hely a piknikezésre, érdemes említést tenni a Mini városról is, ahol Duban egésze miniatűrben tekinthető meg, működő mini vasúthálózattal és repülőtérrel. Az Aranymérföld másik kihagyhatatlan látványossága az uShaka Marine World.

uShaka Marine World
Az uShaka Marine World-ben, ebben az óriási vidámparkban található a világ ötödik legnagyobb akváriuma. A parkban természetesen majd’ minden a vízről és a tengerről szól. A látnivalókat négy témára osztották: vízi világ szekció, „nedves és vad” szekció, strand szekció és falu séta

A Vízi világ 32 akváriumban élő élőlényeit egy óriási hajóroncsból csodálhatják meg a látogatók. A hajóroncsban éttermek és kávézók is működnek, ahol az ember úgy költheti el az ebédjét, hogy közben a cápákkal is farkasszemet nézhet, hiszen az ő akváriumukra a legtöbb étkezőből rálátás nyílik.

A Nedves és vad egy hatalmas csúszdapark, ahol, ha van merszünk, kipróbálhatjuk Afrika legnagyobb csúszdáját is. Ha, pedig kicsúszdáztuk magunkat, megebédelhetünk valamelyik étteremben, vagy egyszerűen csak napozhatunk egy jót a medencék körüli füves területen.

A Strand szekció a parkhoz tartozó homokos tengerpart, ahol nincs más dolgunk, mint élvezni a tengert és a napsütést.

A Falu séta valójában nem más, mint egy bevásárlóközpont, ahol kávézók és éttermek várják a turistákat, és, ahol remekül be lehet vásárolni a parkhoz kapcsolódó souvenirekből.

Gateway Theatre of Shopping
A Gateway Theatre of Shopping nem csak Afrika legnagyobb bevásárló központja, hanem az egész déli féltekéé. Itt színházak, éttermek és üzletek sorakoznak, de, ha meguntuk a vásárolgatást, befizethetünk a Fantasy Forest vidámparkba is vagy beülhetünk a 18 mozi egyikébe. Az pedig már nem is meglepő, hogy itt van a világ legnagyobb szökőkútja is.

Éjszakai élet
Durban városában napnyugta után sem áll le az élet. Ha bele akarjuk vetni magunkat az éjszakába, erre a Florida Road, Davenport vagy a Swapo Avenue a legjobb választás.