SZENT

Izgalmas politikai krimi érkezik a mozikba Lengyelország híres műkincsrablásáról.

Június 27-től érkezik országszerte a mozikba a lengyel-magyar koprodukcióban készült Szent című film, amely Szent Adalbert gnieznói ereklyetartójának 1986-os elrablását dolgozza fel. A valós események által inspirált, feszült történet kivételesen pontosan idézi meg a 80-as évek Lengyelországának korhangulatát.

1986. A kommunista Lengyelország. Ismeretlenek betörnek a gnieznói székesegyházba, megrongálják a lengyel kereszténység és államalapítás egyik legjelentősebb alakja, Szent Adalbert hamvait őrző síremléket, és ellopják róla a szentet ábrázoló  ezüst szobrot. A hatalmas felháborodást kiváltó ügy megrendíti a lengyel társadalmat. Felgöngyölítésével a nem túl tapasztalt Andrzej Baran nyomozót bízzák meg, akinek felesége nemzetközi hírű művészettörténész. A fiatal nyomozó tisztában van vele, hogy két évvel a nagy felháborodást kiváltó politikai gyilkosság, a kommunistaellenes Jerzy Popiełuszko atya meggyilkolása után feszült a közhangulat az újabb egyházellenes bűncselekmény miatt. A nagy ambícióval megkezdett nyomozás során Andrzejben kétség ébred: lehetséges, hogy a szobor ellopása egy belügyes játszma része? Előzetes itt.

A valós események által inspirált, politikai hátterű, thrillerekre emlékeztetően feszült retro krimi rendkívül pontosan idézi meg a 80-as évek Lengyelországát, annak díszleteit, karaktereit és korhangulatát. Történetének finom misztikus töltetet ad a vallási tartalom. Gniezno, ahol a filmbeli események zajlanak, egyháztörténeti és történelmi szempontjából is kiemelkedő jelentőségű, szerepe a magyarországi városok közül Esztergoméhoz hasonlítható. Szent Adalbert sírja fontos szerepet játszott a lengyel egyház- és államalapításban, hasonlóan szimbolizálja a lengyel államiságot, mint Magyarországon a Szent Jobb – ennek fényében különösen érthető, miért okozott közfelháborodást a filmbeli ereklyetartó szoborral kapcsolatos incidens.

A lengyel-magyar koprodukcióban, a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült film június 27-től érkezik országszerte a mozikba, Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Puskin, Művész és Tabán moziban elérhető, emellett a megyeszékhelyek többségén is látható lesz, többek között Szegeden, Debrecenben, Miskolcon, Pécsett, Szolnokon, Jászberényben, Martfűn és Cegléden is vetítik. A film nyilvános díszbemutatóját június 25-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban rendezik, ahol a közönség találkozhat Sebastian Buttny rendezővel és az alkotókkal, köztük a stáb magyar tagjaival.

Az alkotást rendezőként és forgatókönyvíróként is jegyző Sebastian Buttny nevéhez több sikeres film és sorozat is fűződik. A magyar közreműködéssel készült Szent zeneszerzője Pejtsik Péter (After Crying), társproducere Kántor László volt. Főbb szerepeiben Mateusz Kościukiewicz, Lena Góra, Dobromir Dymecki és Leszek Lichota tűnik fel.