Soproni pályázatok kortárs alkotóknak

A Soproni Petőfi Színház kettő pályázatot hirdet fiatal alkotók számára a kortárs magyar drámairodalom népszerűsítésének, bemutatásának céljával.

Kiss József, a Soproni Petőfi Színház igazgatója pályázatában kiemelt hangsúlyt helyezett arra, hogy a leghűségesebb város teátruma legyen a kortárs magyar dráma zászlóshajója. Ezzel szándékkal kettő pályázatot is kiírtak fiatal alkotók számára.

A drámaírói pályázatot a Páneurópai Piknik 35. évfordulója alkalmából hirdették meg. Olyan műveket várnak, amely az európai történelmet befolyásoló napokról, közvetve a berlini fal leomlásához kötődő eseményekről, összefüggésekről, emberi sorsokról szólnak. A Soproni Petőfi Színház támogatni kívánja a kortárs magyar drámairodalmat, és a Sopronhoz, a leghűségesebb városhoz kötődő hagyományok éltetését. A pályázat nyertesének művét a soproni színház bemutatja. A második helyezett egymillió forintot, a harmadik hatszázezer forintot kap. A részletekről a teátrum oldalain lehet bővebben tájékoztatás kapni. Ennek a pályázatnak a benyújtási határideje 2024. október 31.

A teátrum másik új kezdeményezése is a fiatal, kortárs alkotókat szeretné helyzetbe hozni. Ez egy úgynevezett projekt-pályázat, amelyet 40 év alatti egyetemi diplomával rendelkező rendezőknek írtak ki. Ennek lényege, hogy az alkotók hozzanak olyan elképzeléseket, amelyeket ők színpadon látnának a 2025/2026 -os soproni évadban. Előny, ha kortárs magyar drámával érkeznek. A pályázat kétfordulós. Írásban kell az elképzeléseket benyújtani, a leghűségesebb város társulatának gerincét alkotó színészekre alapozott szereposztási javaslattal, majd a második fordulóban a színház vezetősége előtt kell a pályázatot egy prezentáció keretében bemutatni, megvédeni, akár egy diplomamunkát. Ennek a pályázatnak a benyújtási határideje 2024. augusztus 31.

Mindkettő pályázatot egy példányban kinyomtatva a Soproni Petőfi Színház (9400 Sopron, Petőfi tér 1.) részére postai úton, ajánlott levélben várjuk. Elektronikus úton, csatolt fájlként, a postai úton megküldött anyaggal megegyező formában, .doc formátumban, az e-mail címre. (fotó hu.wikipedia.org/Kovács Dániel)