Világsztárok a magyar holokauszt 80. évfordulójának emlékére a Fesztivál Akadémia Budapesten

„Ha a holokauszt minden áldozatának tartanánk egy pillanatnyi csendet, tizenegy és fél évig hallgatnánk!”

A magyar holokauszt 80. évfordulója alkalmából világhírű művészek részvételével emlékeznek az áldozatokra a Kokas Katalin és Kelemen Barnabás művészeti vezetésében megvalósuló Fesztivál Akadémia Budapest nyári fesztiváljának keretében július 15-én a Dohány utcai Zsinagógában.

A koncert egyben emlékezés, tiszteletadás és szertartás is – vallják a művészek: Dora Schwarzberg, Shlomo Mintz, Thomas Dunford, Vilde Frang, Korcsolán Orsolya, Jens Peter Maintz, Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Kokas Dóra, Alissa Margulis, Maxim Rysanov, Latica Honda-Rosenberg, Jonian Ilias Kadesha, Nora Romanoff-Schwarzberg, Kyril Zlotnikov, Lukács Miklós és a Söndörgő Együttes, valamint a közreműködő diákok a Fesztivál Akadémia Budapest mesterkurzusáról és Dmitry Sitkovetsky karmester.

Az emlékkoncerten közreműködik Fekete László főkántor. Hámori Gabriella és Bezerédi Zoltán színművészek a tapsok helyett a zeneművek szünetében Petri György, Eszterházy Péter, Kertész Imre, Radnóti Miklós és Ady Endre műveiből olvasnak fel részleteket. Az emlékkoncerten olyan, alkalomhoz illő művek hangzanak el, mint Puccini Krizantémok címet viselő vonósnégyesre írott gyászdala, Mendelssohn 16 évesen komponált mesterműve, az Oktett, Bloch: Baal Shem-jének Nigun tétele és Bruch csodálatos, ünnepi dallamait hordozó Kol Nidrei c. műve. Az esemény a Mazsihisszal közös szervezésben valósul meg, részletek és jegyek a FAB weboldalán.

„A Dohány utcai Zsinagógában megrendülésünk hangja csendül fel, hogy emlékezzünk a múlt egyik legsötétebb fejezetére, a holokausztra. Kilenc nemzet sztárjai, a művészvilág legkiválóbbjai gyűlnek össze, hogy közösen tisztelegjenek az áldozatok előtt. Az este több, mint egy koncert. Egy megrendítő és felemelő szertartás, ahol a világ legszebb művei, kaddisai és siratói csendülnek fel. Az emlékezés kötelessége mindannyiunké, és ahogy összegyűlünk, közösen idézzük fel a múltat, és teszünk a zenén keresztül fogadalmat, hogy soha nem feledjük a szörnyűségeket. Emlékezzünk minél többen!” (Kokas Katalin és Kelemen Barnabás a Fesztivál Akadémia Budapest alapító-művészeti vezetői)

2024. július 15. hétfő 20.00 óra

Dohány utcai Zsinagóga

Világsztárok a Magyar Holokauszt Emlékére a Zsinagógában

A Mazsihisz és a Fesztivál Akadémia Budapest közös szervezésében.

Ravel: Kaddish  /          Kelemen Barnabás (hegedű), Kokas Katalin (brácsa)

Kaddish szólóénekre /   Fekete László

Bruch: Kol Nidrei /       Jens Peter Maintz (cselló)

Puccini: Krizantémok /  Dora Schwarzberg, Kokas Katalin (hegedű), Nora Romanoff-Schwarzberg (brácsa), Kokas Dóra (cselló)

Bloch: Abodah /            Korcsolán Orsolya (hegedű)

Héber sirató /                 Thomas Dunford (lant)

Ysaÿe: Duo for Two Violins /           Jonian Ilias Kadesha, Vilde Frang (hegedű)

Bloch: Baal Shem – Nigun / Shlomo Mintz (hegedű), Közreműködik a FAB mesterkurzus diákjaiból álló együttes, Dmitry Sitkovetsky (karmester)

Szól a kakas már – parafrázis / Lukács Miklós (cimbalom)

Mendelssohn: Oktett /            Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Alissa Margulis, Latica Honda-Rosenberg(hegedű), Maxim Rysanov, Nora Romanoff-Schwarzberg (brácsa), Jens Peter Maintz, Kyril Zlotnikov (cselló)

Hulusination-fohász / Söndörgő Együttes

Közreműködik: Hámori Gabriella és Bezerédi Zoltán.

A színművészek a tapsok helyett Petri György, Eszterházy Péter, Kertész Imre, Radnóti Miklós, Ady Endre műveiből olvasnak fel részleteket a darabok között.

A zsinagóga területén a vallási előírások betartását kérjük. A férfiaknak kipa vagy egyéb fejfedő viselése kötelező. Hölgyeknek a vállat eltakaró ruházat szükséges.