Port Elizabeth

Port Elizabeth vagy, ahogyan becézni szokták „A szeles város”, „A barátságos város” vagy egyszerűen csak „PE”, Afrika egyik legjelentősebb kikötővárosa, melyet brit telepesek alapítottak az 1820-as években. Érdekesség, hogy a Második búr háborút követően egy lókórházat építettek ide, mert a háború során rengeteg ló és öszvér sebesült meg.

A turisták leginkább a strandjai miatt kedvelik Port Elizabeth-et, ami nem is csoda, hiszen a várost Afrika vízi fővárosának is nevezik. Különösen az Algoa öböl a szörfösök, a búvárok és mindenféle vízi sport paradicsoma. Ebből az öbölből indulnak azok a turista hajók is, melyek delfin- és bálnanéző túrákra invitálnak. Ám ez a város is számos más, érdekes látványosságot és programot kínál az ide látogatóknak. A Repülőgép Múzeum például mindjárt a Port Elizabeth repülőtér mögött található.

Donkin Heritage Trail (Donkin Örökség Ösvény)
A Donkin Örökség Ösvény egy 5 km-es történelmileg jelentős útvonal Port Elizabeth életében. Ezt az útvonalat járhatják végig a történelmet kedvelő látogatók. Az ösvényt Sir Rufane Donkin-ről, a fokvárosi kolónia egykori kormányzójáról nevezték el, aki 4000 brit telepessel hódította meg a vidéket. A séta az 1858-ban épült városházánál kezdődik, a központi piactéren. Itt áll Bartolomeu Dias, az első európai hajós, aki körülhajózta Algoa öbölblöt, emlékére emelt, ún. Dias kereszt másolata is. A séta a Donkin házak látogatásával folytatódik, majd a gótikus stílusban épült könyvtár érintésével a Castle Hill 7 szám alá érkezik, ami nem más, mint az egyik legrégebbről fennmaradt telepes kunyhó a városban. A ház teljes pompájában, korabeli bútorokkal és berendezési tárgyakkal tekinthető meg. A túra megkoronázásaként a Campanile harangtorony 204 fokos csigalépcsőjének megmászása után, a páratlan kilátást kínáló Algoa öblöt csodálhatják meg a résztvevők.

Nelson Mandela Art Gallery
A galéria eredeti neve King George VI Art Gallery volt, hogy emléket állítson a brit királyi család 1947-es látogatásának. Először 1956. június 22-én nyitotta meg kapuit és eredeti nevén működött egészen 2002 decemberéig, amikor Nelson Mandela Művészeti Galériára keresztelték át.
A kiállított festmények, textíliák és szobrok többnyire a dél-afrikai és a brit művészek munkáit mutatják be, ám más országok alkotóinak keze munkái is láthatóak. A keleti országok közül különleges kínai textíliák és indiai miniatúrák tekinthetők meg. Az állandó kiállítások mellett időszakos kiállítások is folyamatosan megtekinthetők a Nelson Mandela Művészeti Galériában. Az épület kapui a St. George parkba nyílnak.

A St. George Park
A város legidősebb parkjának címét viselő St. George Parkban található a Mannville Szabadtéri Színház, valamint számos művészeti galéria. A parkban egy fürdő is üzemel, amely egy olimpiai méretű úszómedencével is büszkélkedhet. Egy séta vagy fürdőzés után, pedig érdemes benézni a világ talán legismertebb teaházába, a Master Harold-ba.

A Kragga Kamma Vadas Park
Ha nincs túl sok időnk a nézelődésre, akkor is érdemes ellátogatni a Kragga Kamma Vadas Parkba, amely mindössze 25 percre található Port Elizabeth központjától. Ebben a parkban az állatok teljesen szabadon, kerítések nélkül élnek, így a bátrabbak – kellő óvatosság mellet, persze – akár egész közelre is merészkedhetnek a fehér orrszarvúhoz, zsiráfokhoz vagy gepárdokhoz. De szervezett túrán is részt vehetünk, melynek során nyitott dzsipben utazva, idegenvezető kalauzol körbe a parkon.

Az Addo Nemzeti Park
Bár ez nemzeti park 70 kilométerre fekszik a városközponttól, mindenképp érdemes meglátogatni. A parkot 1931-ben alapították, hogy megmentsék a kihalástól a bölényeket és az elefántokat. A 360 000 hektáros Addo Nemzeti Park ma 450 elefánt otthona. A bölényeken és elefántokon kívül a parkban orrszarvúk, leopárdok és oroszlánok is élnek. De nem csak szárazföldi állatokat láthatunk testközelből. Bálnák, nagy fehér cápák, sőt, még pingvinek is „várják” a látogatókat.