Hatalmas sikerrel zárult a 9. Fesztivál Akadémia Budapest

Több, mint 100 egyetemista diák érkezett 30 országból, 61 világhírű szólista lépett fel, így Kurtág György, Vilde Frang, Alessandro Baricco, Nicolas Altstaedt, Molnár Piroska vagy Andreas Ottensamer.

Vasárnap este a Zeneakadémia Nagytermében hatalmas sikerrel zárult a Fesztivál Akadémia Budapest kilencedik nyári fesztiválja, amely idén július 14. és 21. között várta a közönséget Budapest több helyszínén. Háromszor telt meg a fesztivál alatt a Magyar Zene Háza és a Zeneakadémia nagyterme, három csodálatos templomi koncertre kerül sor, több mint 1500-an vettek részt a holokauszt emlékkoncerten a Dohány utcai zsinagógában és telt házas koncerten emlékeztek meg Eötvös Péterről a BMC-ben. Kokas Katalin és Kelemen Barnabás művészeti vezetők meghívására több mint 60 olyan világhírű szólista lépett fel a hangversenyeken egyedi, csak erre a fesztiválra készülő produkciókkal, akiket együtt, egy színpadon máshol nem láthat a közönség. A művészek napközben a FAB mesterkurzusain adták át tudásukat a következő művészgenerációknak, mintegy 100 egyetemista érkezett a világ számos, több mint 25 egyeteméről.

A kilencnapos nyári fesztiválprogram alatt a Zsinagógában világhírű művészek, köztük Shlomo Mintz és Vilde Frang, különleges koncerttel emlékeztek meg a holokauszt áldozatairól a magyar holokauszt 80. évfordulója alkalmából. A Budapest Music Centerben Eötvös Péter emlékére rendeztek kortárs zenei napot, ahol Kurtág György tartott nyilvános mesterkurzust a Kelemen Kvartett részére, este pedig számos művész lépett fel a márciusban elhunyt legendás zeneszerzőre emlékezve. A fellépő zenészek szándéka szerint ez az este is megmutatta, hogy Eötvös Péter zenei öröksége élő és a mai kortárs zenekultúra meghatározó, iránymutató életműve.

Az idei sorozat kiemelt vendége Alessandro Baricco világhírű olasz író volt, aki a két művészeti vezető meghívására először érkezett Magyarországra zongoraművész feleségével, Gloria Campanerrel együtt. Az íróval a Zeneakadémia Solti Termében rendeztek beszélgetést és dedikálást a PesTexttel együtt, majd a július 20-ai nagytermi koncerten is színpadon láthattuk a legendát egy rövidebb beszélgetés erejéig.

A programokat idén a Reflexiók mottója köré szervezték, amely „tükröződés”, „eszmélés” jelentéseivel további gondolati rétegeket adott a zenei élményeknek. Így volt ez a templomi koncerteken is, az Ávilai Nagy Szent-Teréz-plébániatemplomban, az Assisi Szent Ferenc-templomban és a Fasori Református templomban, ahol Bach, Vivaldi, Schubert, Richard Strauss és Sosztakovics művei csendültek fel. Többek között olyan közkedvelt remekműveket is hallhattunk, mint a Bach: Brandenburgi verseny olyan ritkán hallott zenei csemegék mellett, mint Strauss Metamorfózisok című műve.

A szervezők gondoltak a családokra is, az esti koncertek mellett számos eseményen vehettek részt az érdeklődők napközben is. Július 20-án matiné- és esti koncerten is előadták Vivaldi Négy évszak című művét a FAB művészei Kokas Katalin szólójával rendkívül különleges formában: a tételek közben Kelemen Hanna olvasta fel a szerző partitúrabejegyzéseit, verseit, a háttérben pedig kivetítőn láthatták a FAB által meghirdetett rajzverseny több, mint 400 beérkezett pályaműve közül a legjobbakat.

A fesztiválon vendégül látták a Kolozsvári Magyar Színház társulatát, akik Budapesten zárták idei évadukat a Bartók és Kodály barátságát bemutató Ifjú barbárok című két nyilvános és egy szakmai fergeteges előadással, amelyet a részben külföldi közönség angol felirattal ismerhetett meg a Magyar Zene Házában.

Az fesztiválprogramot megelőzte az 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny, amelynek döntőjét a Violin Channel élőben közvetítette. A verseny győztesei és résztvevői Andreas Ottensamer vezényletével Schubert 9. szimfóniáját szólaltatták meg a Zeneakadémia nagytermében. A verseny résztvevői közül sokan Budapesten maradtak a FAB mesterkurzusokra is.

Több ízben színpadra álltak a FAB mesterkurzus résztvevői is, így például a zárókoncerten hallhatta őket a közönség Bach: a-moll zongora négyesversenyének előadásán, Alexander Lonquich, Maria Meerovich, Gloria Campaner és Csalog Gábor zongoraművészek szólójával, mely koncerten Dr. Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter üdvözölte a közönséget. A fesztivál zárókoncertjét a Bartók Rádió élőben közvetítette, a fesztiválprogram végül Kelemen Barnabás, Nicolas Altsteadt és Alexander Lonquich triójával zárult Brahms H-dúr zongorás triójának elsöprő energiájú előadásával.

A Fesztivál Akadémia Budapest éves programsorozata a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával valósul meg. A záróeseményen Kelemen Barnabás a támogatók mellett köszönetet mondott a helyszíneknek és a fesztivál résztvevő diákjainak, művészeinek is.

„Elképesztő három hét van mögöttünk. A Fesztivál Akadémia Budapesten minden évben a világ zenei krémjének tudása és energiája adódik össze. Boldogok vagyunk, hogy minden művész egytől egyig teljes szívével itt volt velünk, eljött Budapestre, a fiataloknak átadta tudása legjavát napközben, a színpadon pedig együtt ezek a művészek csodálatos koncerteket hívtak életre. Elmondhatjuk, hogy minden résztvevővel baráti kapcsolatot ápolunk és a világ számos pontján találkozunk, lépünk fel együtt, de a FAB azért ünnep nekünk, mert itt találkozik a világ! Ezért jön el ennyi versenyző és ennyi mesterkurzus-résztvevő is a legjobb egyetemekről hozzánk és bízunk benne, hogy ezért van velünk ilyen hűségesen és odaadóan – végig telt házakkal - a közönség is. Fontosnak tartjuk azt is, hogy a művészek és a diákok megismerjék Magyarországot, a magyar zenekultúrát és olyan élményeket vigyenek haza Magyarországról, ami életre szóló.” (Kokas Katalin és Kelemen Barnabás)

A Fesztivál Akadémia Budapest jövőre is várja a közönséget, 2025-ben július 25. és augusztus 3. között rendezik meg a 10. jubileumi FAB Summerfestet.

A Fesztivál Akadémia Budapest éves programjáról és további eseményiről bővebb információ itt.

5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny 2024. július 4-14.

Fesztivál Akadémia Budapest – Summerfest 2024. július 14-21. (nulladik nap: július 13.)

Alapító-művészeti vezetők:

Kokas Katalin Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, Érdemes művész, a Zeneakadémia docense

Kelemen Barnabás Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia tanára, egyetemi professzor