Bloemfontein

A város hivatalosan 1846-ban született. Azért hivatalosan, mert Bloemfontein ugyan korábban is létezett már, de akkor még „csak” afrikai telepesek lakták. A brit Henry Douglas Warden a brit katonaság előőrse gyanánt alapította a települést, négy kisebb kolónia Cape Colony, Trek Bores, Griqua és Basotho egyesítésével.

A város neve hollandul annyit tesz, „virágforrás.” A név keletkezése azonban igazi rejtély. Az egyik legnépszerűbb legenda, hogy egy telepes „Bloem” (virág) nevű ökrét, egy forrás mellett, megtámadta és megölte egy oroszlán. Egy másik történet szerint a várost egy bizonyos Jan Blom-ról, a KhoiKhoi törzs vezetőjéről nevezték el.

Érdekesség, hogy 1892. január 3-án, Blemfontein-ben született a Gyűrűk ura írója, J. R. R. Tolkien. A család, az édesapa halála után, 1896-ban, Angliába költözött, de az író korai gyermekkori emlékeiben „a forró országként” örökre megőrződött a fekete kontinens.

Bloemfontein Állatkert
A városközponttól mindössze 5 percre lévő álltakert igazán feledhetetlen élménnyel gazdagíthatja a látogatókat, hiszen, aki elég bátorságot érez hozzá, meg is simogathatja a gepárdokat, tigriseket vagy éppen az oroszlánokat. Sőt, egy éjszakát is eltölthet az állatkertben, és megfigyelheti, hogyan viselkednek az állatok, miután lemegy a Nap.

A Boyden Obszervatórium
Az obszervatóriumban található Afrika harmadik legnagyobb, mintegy 1.5 méter átmérőjű, optikai teleszkópja.
Az obszervatóriumban könyvtár is működik, valamint több mint tíz terem: teleszkóp termek, valamint 100-200 ember befogadására alkalmas előadóterem. Sőt, még a tető is úgy van kialakítva, hogy a jeles csillagászati eseményeken itt is tarthassanak megfigyeléseket.
1966-ban ez az obszervatórium volt az, ami négy, addig ismeretlen aszteroidát fedezett fel.

A Nemzeti Múzeum
A Nemzeti Múzeum leginkább a fosszíliáiról, és régészeti feltárásokból származó tárgyairól híres. Itt tekinthető meg például a Florisbad koponya, amely jelentősen hozzájárult az emberi fejlődéssel kapcsolatos kutatások előrelépésében. Ezen túl a múzeumban dinoszaurusz csontokkal, ősi emlősök maradványaival, UV fény alatt fluoreszkáló ásványokkal, csigákkal, kagylókkal és rengeteg más, érdekes látnivalóban gyönyörködhet a látogató. A múzeum falain belül még egy 1900-as évekbeli utcán is végigsétálhatunk.

National Women's Memorial and the Anglo-Boer War Museum
Ezt az emlékművet az 1899–1902 között zajlott angol-búr háborúban elhunyt nők és gyermekek emlékére állították. Az Anton van Wouw által készített szobor a maga egyszerűségével és letisztult formájával, valamint a maga 36.5 méteres monumentalitásával ragadja meg az embert.

Az emlékmű melletti múzeumban festmények, fényképek, szobrok és egyéb alkotásokon, tárgyakon keresztül érezheti át a látogató a háború eseményeit, valamint a személyes tragédiákat.

Queen's Military Museum
Annak, aki szereti a történelmet, íme még egy múzeum, mely a két világháború idején létezett Afrikát mutatja be. Az eredeti épület 1848-ban épült és a Szabad Állam Tüzérségi Egysége nevű szervezet működött benne. Ma világháborús fényképek, korabeli fegyverek, valamint minden olyan relikvia otthona, amely részt vett a Tüzérségi Egység konfliktusaiban. Az udvaron a háborúkban használt tankok, ágyúk és egyéb fegyverek is megtekinthetők.