2018. február 18. - vasárnap

Bloemfontein

Kinyomtatom...

A város hivatalosan 1846-ban született. Azért hivatalosan, mert Bloemfontein ugyan korábban is létezett már, de akkor még „csak” afrikai telepesek lakták. A brit Henry Douglas Warden a brit katonaság előőrse gyanánt alapította a települést, négy kisebb kolónia Cape Colony, Trek Bores, Griqua és Basotho egyesítésével.

A város neve hollandul annyit tesz, „virágforrás.” A név keletkezése azonban igazi rejtély. Az egyik legnépszerűbb legenda, hogy egy telepes „Bloem” (virág) nevű ökrét, egy forrás mellett, megtámadta és megölte egy oroszlán. Egy másik történet szerint a várost egy bizonyos Jan Blom-ról, a KhoiKhoi törzs vezetőjéről nevezték el.

Érdekesség, hogy 1892. január 3-án, Blemfontein-ben született a Gyűrűk ura írója, J. R. R. Tolkien. A család, az édesapa halála után, 1896-ban, Angliába költözött, de az író korai gyermekkori emlékeiben „a forró országként” örökre megőrződött a fekete kontinens.

Bloemfontein Állatkert
A városközponttól mindössze 5 percre lévő álltakert igazán feledhetetlen élménnyel gazdagíthatja a látogatókat, hiszen, aki elég bátorságot érez hozzá, meg is simogathatja a gepárdokat, tigriseket vagy éppen az oroszlánokat. Sőt, egy éjszakát is eltölthet az állatkertben, és megfigyelheti, hogyan viselkednek az állatok, miután lemegy a Nap.

A Boyden Obszervatórium
Az obszervatóriumban található Afrika harmadik legnagyobb, mintegy 1.5 méter átmérőjű, optikai teleszkópja.
Az obszervatóriumban könyvtár is működik, valamint több mint tíz terem: teleszkóp termek, valamint 100-200 ember befogadására alkalmas előadóterem. Sőt, még a tető is úgy van kialakítva, hogy a jeles csillagászati eseményeken itt is tarthassanak megfigyeléseket.
1966-ban ez az obszervatórium volt az, ami négy, addig ismeretlen aszteroidát fedezett fel.

A Nemzeti Múzeum
A Nemzeti Múzeum leginkább a fosszíliáiról, és régészeti feltárásokból származó tárgyairól híres. Itt tekinthető meg például a Florisbad koponya, amely jelentősen hozzájárult az emberi fejlődéssel kapcsolatos kutatások előrelépésében. Ezen túl a múzeumban dinoszaurusz csontokkal, ősi emlősök maradványaival, UV fény alatt fluoreszkáló ásványokkal, csigákkal, kagylókkal és rengeteg más, érdekes látnivalóban gyönyörködhet a látogató. A múzeum falain belül még egy 1900-as évekbeli utcán is végigsétálhatunk.

National Women's Memorial and the Anglo-Boer War Museum
Ezt az emlékművet az 1899–1902 között zajlott angol-búr háborúban elhunyt nők és gyermekek emlékére állították. Az Anton van Wouw által készített szobor a maga egyszerűségével és letisztult formájával, valamint a maga 36.5 méteres monumentalitásával ragadja meg az embert.

Az emlékmű melletti múzeumban festmények, fényképek, szobrok és egyéb alkotásokon, tárgyakon keresztül érezheti át a látogató a háború eseményeit, valamint a személyes tragédiákat.

Queen's Military Museum
Annak, aki szereti a történelmet, íme még egy múzeum, mely a két világháború idején létezett Afrikát mutatja be. Az eredeti épület 1848-ban épült és a Szabad Állam Tüzérségi Egysége nevű szervezet működött benne. Ma világháborús fényképek, korabeli fegyverek, valamint minden olyan relikvia otthona, amely részt vett a Tüzérségi Egység konfliktusaiban. Az udvaron a háborúkban használt tankok, ágyúk és egyéb fegyverek is megtekinthetők.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Grecsó Krisztián, Hrutka Róbert

Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert zenés pódiumestje Gyulán.

plakát

Párbeszéd koncert 2.0 - zene határok nélkül.