Shrek a vége, fuss el véle

Befejeződik a Shrek széria! Sorrendben ez a negyedik film a zöld ogréról, de ez az utolsó. Itt a vége fuss el véle! De vajon boldogan élnek, míg meg nem halnak?

Sokszor félek attól, ha egy sikeres filmet folytatnak. Bevallom ez most is így volt. De nem kellett volna izgulnom! Tény, hogy nem olyan jó, mint az előző filmek, de így is nagyon szórakoztató. Érdekesség, hogy Mike Mitchell rendezte a filmet, aki eddig inkább vígjátékokat rendezett: a Tök alsót vagy a Túlélni a karácsonyt!

Rögtön a film elején bepillanthatunk az ogre család mindennapjaiba, ami nem túl izgalmas. Szinte minden napjuk ugyanolyan. Shrek nem érzi már annyira jól magát jelenlegi életében! Szereti a családját, de vágyik régi énjére. Hiszen a falusiak már nem félnek tőle, hanem autogramért állnak sorba!

Zsúrt rendeznek, az ogre gyerekek első szülinapja alkalmából. De nem egészen úgy sül el, ahogy kellene! Shrek közli Fionával, hogy bárcsak sose mentette volna meg, és távozik. Találkozik Rumpelstiltskin-nel (akinek nem csak a neve furcsa, hanem kinézete és viselkedése is) és szerződést köt vele. A férfi felajánlja Shreknek, hogy újra az a mogorva, félelmetes ogre lehet, aki nősülése előtt volt. Cserébe egy napot kér az életéből, azt mondja beéri egy gyerekkori nappal is! Shrek belemegy, csakhogy ez egy csapda!

A szerződés apróbetűs része szerint ugyanis Shrek szülinapját veszi el Rumpelstiltskin. Így a mi ogrénk nem létezik ebben az új világban! Sohasem talákozott Szamárral, nem mentette meg Fionát, nem vette el stb. Ráadásul, ha letelik az egy nap Shrek megszűnik létezni, és egész Túl az Óperencián Rumpelstiltskin kezébe kerül! Jelenleg is Rumpelstiltskin a király, mindenki „másmilyen”, mint ahogy mi megismertük pl. Mézi (a mézeskalács) gladiátorkodik.

Shreket elfogják a boszorkányok, egy szekéren tér magához, amit Szamár húz. Végül megmenekül a palotából és Szamarat is megmenti. Kiderül, hogy van remény: egy titkos záradék a szerződésben! Egy szerelmes csók megmentheti Shreket!

Ehhez „csak” rá kell találni Fionára! Fiona ebben a világban, nem igazán hasonlít egy hercegnőre! Sőt! Több ogrének a vezetője, egy harcos amazon! Emellett van egy cicája, aki nem más mint Csizmás Kandúr. Csak egy kicsit másképp fest: új a külsője: kissé elhízott, és csizma, kard helyett egy rózsaszín szalagja van! Megdöbbentő és nagyon mulatságos!

Rumpelstiltskin nem tétlenkedik, felfogad egy fejvadászt, a Patkányfogót. De az ogrék is támadásra készülnek!

Nem mondom el, hogy végződik a sztori. Nem szertnék minden titkot elárulni! Inkább nézzétek meg a filmet, hogy megtudjátok, hogy végződik Shrek története!

Én magyarul néztem meg a filmet, mert szerintem Gesztesi Károly nagyon jól eltalált szinkron hang! Szerintem karakteres, mély hangja „hitelesen” adja vissza Shrek, a mogorva zöld ogre hangját! De Kerekes József is nagyon jó, Szamár hangjaként!

Aki megnézi, annak garantált 90 perc vidámság! Az én kedvenc szereplőim: Szamár, Kandúr és Mézi. Ebben a filmben, is nagyon viccesek, és imádnivalóak! Mindenkinek csak ajánlani tudom a Shrek befejező epizódját!

7/10 pont

Shrek a vége, fuss el véle (Shrek Forever After), amerikai animációs film, 93 perc, 2010
Rendező: Mike Mitchell
Szereplők: Shrek, Szamár, Fiona, Csizmás Kandúr