Semmit magamról

Művészfilm. Szoktuk mondani, amikor egy film nem hétköznapi, nem egy Hollywoodi szuperprodukció. A Semmit magamról című film abszolút ebbe a kategóriába tartozik.

Augusztus 19-től látható a mozikban a Semmit magamról! A művészfilmek kedvelőinek kötelező darab! Aki egy Hollywoodi „limonádét” szeretne megnézni, vagy egy krimit stb. az ne ezt a filmet válassza.

Megismerjük a főszereplőt (Lotte Verbeek). Aki egy magányos nő. A neve nem derül ki a filmből. Már a főszereplőnő maga sem egy díva. Egy átlagos fiatal, vörös hajú nő. Bármelyikünk a helyébe képzelheti magát.
A történetet igaziból néhány mondatban össze lehet foglalni, mert nem ez a lényege. A magányos, elhagyott nő túl akar élni. Túlélni azt, hogy elhagyták. Ezt is abból tudjuk, hogy a film elején egy eljegyzési gyűrűt forgat az ujján. A túlélés érdekében szinte mindent kipróbál. Stoppol, a szemetesből eszik, mondhatni teljesen lezüllik. Senkije nincsen. De ahogy ez lenni szokott megismer valakit (Stephen Rea), aki talán megmenti majd. Egy férfival ismerkedik meg, akinek szintén nem tudjuk a nevét. A férfi ház körüli munkákra kéri fel a nőt, cserébe szállást és élelmet ad neki. Érdeklődni kezdenek egymás iránt, de mint mondtam ez a film nem egy átlagos Hollywoodi film, így nem garantált a Happy End sem.

Ajánlani tudom ezt a filmet, de nem a bonyolult vagy összetett történet miatt. Engem elsősorban a táj fogott meg a filmben, gyönyörű vágóképekkel rakták tele a filmet. A rendező (Ursula Antoniak) remekül eltalálta, hogyan lehet a tájjal bemutatni érzelmeket. Amikor a főszereplő a tengerparton üldögél egyedül, hajába kap a szél, és a hullámokat nézi. Na akkor szerintem mindenkiben feltör az a torokszorító érzés, amit mindannyian átéltünk már. Az egyedüllét, magány. Akarva akaratlanul együtt érzünk, ezzel az ismeretlen lánnyal.

Szomorkás hangulatú film, telis tele érzelmekkel, gyönyörű tájképekkel, és akinek ez nem lenne elég a filmzene is nagyon szép. Nem az a film, amit hónapról-hónapra újra és újra szívesen néz meg az ember, de egyszer mindenképp meg kell nézni!

6/10 pont

Semmit magamról (Nothing Personal) - ír-holland filmdráma, 85 perc, 2009
Rendező: Urszula Antoniak
Szereplők: Lotte Verbeek, Stephen Rea