Hastánc világrekord készül Pécsett

Egyszer már sikerült, most újra megpróbálja: Indzsi Deniz szeptember 27-én újabb hastánc világrekordra készül Pécs, Európa Kulturális Fővárosa főterén. Saját rekordját és egy 2008-as angliai csúcsot készül megdönteni a török származású táncos.

A világ első hastáncos Guinness rekordja Indzsi Denizhez kötődik. Első hastánckurzusa 2000 októberében indult a Táncoló Egyetemen. Már akkor szép számmal jelentkeztek tanítványok, a kurzus népszerűsége pedig egyre nőtt. „A 2003-as őszi szemeszter hastánc programját a Leőwey Gimnázium tánctermébe hirdettük meg” – emlékezik vissza a tánctanár. „Mivel akkoriban még nem korlátozták az induló létszámot, erre a kurzusra 136-an jöttek el. Nemcsak a teremben, de még a lépcsőházban is türelmetlenül vártak a lányok a kezdésre, de az óra végül kellő hely hiányában meghiúsult. A következő alkalommal egy sportcsarnokot kellett keresni a városban, hogy elindulhasson a tanfolyam. Soha nem felejtem el azt a pillanatot, amikor ott állt előttem 136 ember, és mindannyian egyszerre mozogtak velem.”

2004. február 16. 4:28 - Indzsi Deniz ©Indzsi Deniz

Indzsi Deniznek akkor jutott eszébe, hogy ebből akár Guinness rekord is lehetne. A nagy terv a Táncoló Egyetem projektnek köszönhetően 2005. szeptember 27-én valósult meg. A pécsi POTE aulájában 525-en perdültek táncra, tíz perces betanítás után. Ebből a létszámból 267-en regisztráltak, így ez lett a hivatalosan elfogadott létszám. 2008-ban az angliai Malvernben 535 fővel döntötték meg a rekordot. „2010. szeptember 27-én a PTE Táncoló Egyetem szervezésében a pécsi Széchenyi téren megpróbáljuk visszaszerezni a legtöbben hastáncolók világelsőbbségét” – így Indzsi Deniz. „Ötletgazdaként és vezetőként bízom a sikerben, de az nem csak rajtam, hanem a résztvevők lelkesedésén is múlik.”

A rekorderaspiráns a hastáncot öt éves korában kezdte el tanulni nagymamájától, aki Izmírből származott. Törökországban ismerkedett az ottani kultúrával, a harci-, kard- kör- és hastánccal. Közben Magyarországon nem csak a folklór, de a klasszikus balett alapjaival és a kortárs néptánccal is foglalkozott. Profi táncossá azután vált, hogy elvégezte Jeszenszky Endre táncmester kurzusait, ahol a fő gyakorlati tárgyak a jazztánc, a modern tánc és a mozgásművészet voltak. Ezt követően hosszú éveken át dolgozott és tanult Törökország különböző városaiban, majd Bonnban, Berlinben és Párizsban. Immár hetedik éve a Pécsi Tudományegyetem Táncoló Egyetem programjának hastánckurzusát vezeti, ahol a tradicionális táncot, melyet a családjából hozott megpróbálja összekötni a modern tánc elemeivel. Kulturális tevékenységéért a pécsi önkormányzattól 2008-ban a "Pécs Éke" díjat kapott.