HangÁr – hagyományok és újdonságok

Számos ismerős programmal várja a piciket, kicsiket, nagyobbakat (szülőkkel és nagyszülőkkel) a HangÁr, a Müpa immár negyedik évadba lépett „családi csomagja”.

A különböző HangÁr-események iránt érdeklődők ismerősként üdvözölhetik a vasárnaponkénti Cifra Palota-rendezvényeket, a zeneakadémisták népszerű Hangulatkoncertjeit, a sikeres Babakoncerteket. Szerdánként négy csoportban várja dr. Gállné Gróh Ilona a Ringatóra érkezőket.

Folytatódnak a szombati napokon, délelőtt ½ 11-kor és 12-kor megrendezett Minimatiné-koncertek: idén ősszel a Csinnadratta (október 2.), a Tekergő (október 16. és 30.) valamint a Paloma (november 20. és december 4.) című produkciók várják a gyermekeket (2-től 8 éves korig).

A nagyobbaknak (egészen 14 éves korig) a Matinékoncerteket ajánlja a Müpa. Ezek tematizált hangversenyek vasárnapi napokon 11 és 15 órakor. A 200 éve született Schumannra és Chopinre emlékezik a Költők a zongoránál című koncerten Szilasi Alex és Várjon Dénes, a két neves zongoraművész (szeptember 26.). Bartók és a népzene a témája a Tiszta forrásnak, amelyen Jandó Jenő és a Muzsikás együttes játszik (október 24.). Debussy Gyermekkuckóját és Muszorgszkij Egy kiállítás képeit szólaltatja meg a Talamba Ütőegyüttes Gödöllő (Képeskönyvek, november 21.). Petruska és Pulcinella elevenedik meg a Bozsik Yvette Társulat jóvoltából december 19-én (Ketten párban).

2010. szeptember 28. 22:26 - HangÁr ©HangÁr

A tavaly debütáló Hang-szer-szám őszi témája a Zenél a világ. Keleti instrumentumokkal találkozhatnak a 6-12 évesek szombati napokon a 11-kor kezdődő bemutatókon: a Varázslatos Indiával október 9-én, Marokkóval és Nyugat–Afrikával november 6-án, A sokszínű Kolumbiával november 27-én és Törökországgal (Harangok a szultán udvarából) december 18-án.

A HangÁr új eleme a Hangulat Extra, amelyen Fischer Annie-ösztöndíjas fiatal muzsikusok lépnek fel (október 13-án, november 17-én és december 15-én).

Nem szűnik meg természetesen a Zenebona sem, folytatódnak az orgonavezetések, tovább élnek a kedvezmények. A gyermekek is találkozhatnak Mandel Róberttel, aki 600 év hangszercsodái című, eredetileg felnőtteknek szerkesztett sorozatát osztja meg velük: A középkor hangszercsodái október 17-én és Reneszánsz hangszercsodák december 12-én délután. Gryllus Vilmos daloskönyve november 13-án, délelőtt délután várja őket, míg a nagy sikert aratott Diótörő-táncjáték december 17-én, 18-án és 26-án délután 3-kor és 6-kor látható a KFKI Kamarabalett és a Madách Musical Tánciskola növendékeinek közreműködésével. A hagyományos újévi hangversenyen Haydn: A teremtés című oratóriumának délutáni keresztmetszete szól az ifjú közönséghez.