Mission London

Belevaló vígjáték a bolgár nagykövetről, az elnök feleségéről és az angol királynőről.

A bolgár First Lady, nagyköveteket és a bolgár állam pénzét nem kímélve, fejébe veszi, hogy találkozik az angol királynővel. Filmünk kezdetén egy újabb nagykövet próbál szerencsét Londonba, hogy becserkéssze a vadat. Ezúttal majdnem sikerrel is jár, ám közben megismerkedik egy csinos takarítónővel, aki másodállásban sztriptíztáncos, egy pornó ügynökséggel és hát a nagykövetség szegényes felszereltsége sem lendíti előre az eseményeket, így helyette nagyon úgy fest hogy majd csak egy ál-királynőre futja.

A film Alek Popov Londoni küldetés című nagy-sikerű regénye nyomán született (bolgár-angol-magyar!-macedón-svéd koprodukcióban) és Bulgáriában lenyomta az Avatart is (bár jobban belegondolva, ez nem is csoda). Zseniálisan használja és felvállalja a kelet-európai népekről és valószínű a bolgár népről kialakított (bár ebben nem vagyok jártas) sztereotípiákat. Hangulata és történetvezetése a Guy Ritchie filmekre emlékeztet, de ennek talán a Londoni környezet is lehet az oka.

A filmet főként a jól eltalált karakterek dobják fel és teszik igazán ütőssé: a nyomulós First Lady, a számterápiával magát nyugtatgató nagykövet, a John Malkovich-ra hajazó pornómanager, a Keira Knightley-ra hasonlító csinos takarítónő mind karakteres szereplők, bár nálam a tűz stylist karakterét egyik sem tudta überelni. A történet lendületét a pergő események és a minden ponton kapcsolódó apró epizódok és abszurd témák adják, amelyek végül egy kirobbanó és kaotikus végjátékban egyesülnek. A jó zeneválasztást pedig kifejezetten kedveltem.

9/10 pont

Mission London (Misiya London / Mission London) - bolgár-angol-magyar-macedón-svéd vígjáték, 107 perc, 2010
Rendezte: Dimitar Mitovski
Szereplők: Julian Vergov (Varadin Dimitrov), Ana Papadopulu (Katya)