„Mozi az egész világ” – Őszi Divathetek az Allee-ban

A tavaly nyílt újbudai bevásárlóközpont, az Allee idén első alkalommal rendezi meg az Allee Őszi Divatheteket október 8. és 17. között. A rendezvénysorozat fő attrakciója a Cinema Paradiso c. divatshow, melyet Lukács Gabi és Lakatos Márk stylist álmodott meg.

A bemutató az álomgyár egy-egy híres alkotását jeleníti meg az Allee márkaboltjainak őszi kollekcióival. A fergeteges show is azt célozza, hogy az Allee a divatot értő és szerető közönség kihagyhatatlan helyszíne legyen, igazi „Élménysétány Újbudán”!

Az Allee Őszi Divathetek ötletét az az elképzelés adta, hogy a filmtörténeti legendák sosem mennek ki a divatból, a film és a divat folyamatosan inspirálják egymást, és kölcsönhatásban vannak. A mozi csillagai divatot teremtettek sajátos stílusukkal, a kultikus filmek és filmikonok pedig mindig is hatással voltak a trendekre és a vezető divattervezők kollekcióira.

Az idei őszi-téli kollekciók felvezetése mellett Lukács Gabi és Lakatos Márk bemutatója fergeteges táncprodukciókkal 20 filmet kelt újra életre egy-egy jelenet erejéig. Egy show-ban láthatjuk a Keresztapát, Rocky-t és a Chicago sztárjait, a Terminátort és a Kabaré világát, de lesz Macskanő és A hét mesterlövész is, jön Hannah a nővéreivel, John Travolta a Grease-ből és a Ponyvaregényből, lesz Pszicho, Kill Bill, Zorro, Rambo. A show legnagyobb meglepetése egy bevásárlóközpontban egyedülállónak számító, lélegzetelállító cirkuszi produkció, a nézők feje fölött repkedő Superman. A show-val azok is felejthetetlen élménnyel gazdagodhatnak, akik esetleg már feltöltötték ruhatárukat az előttünk álló szezon kihagyhatatlan darabjaival.

A divatbemutató többek között az Adidas, az Art’z Modell, a C&A, a Gas, a Mango, a Marks&Spencer, a Springfield és a Zara kollekcióiból állt össze. Ezek közül a két híres spanyol márka, a Mango és a Zara csak nagyon ritkán mutatkozik be a nagyközönség előtt, így igazi különlegesség, hogy az Allee Őszi Divathetek alkalmából most mindkettő végig vonultatta ruháit a kifutón.

Az Allee Őszi Divathetek október 17-ig tart még, a show-t az érdeklődők a hétvégi napokon (pénteken, szombaton és vasárnap) tekinthetik meg. Az Allee Őszi Divathetek nagyszabású nyereményjátékkal egészül ki, amelynek fődíja stílusosan egy hollywoodi utazás.

A látványos divatbemutató nem mond ellent annak, hogy az idei trendszínek kedveznek a visszafogottabb stílus kedvelőinek, hiszen a szürke és a barna minden árnyalata megjelenik a legkedveltebb márkáknál. Persze a színek szerelmeseinek sem kell csalódniuk: a sötétebb tónusú árnyalatok, a szilvakéktől a padlizsánliláig is divatosnak számítanak. Továbbra is követendő irány a tweed kockás szövet és minta, a glam rock stílus, a romantikus alkatúak pedig a fodrokat, a muszlin anyagokat és a csipkét részesíthetik előnyben.

2010. október 12. 22:08 - 'Mozi az egész világ' - Őszi Divathetek az Allee-ban ©'Mozi az egész világ' - Őszi Divathetek az Allee-ban

És most nézzünk néhány filmikont, akik stílusukkal, egy-egy általuk viselt ruhadarabbal örökre beírták magukat a divat történetébe, és a mostani őszi, téli trendeket is gond nélkül képviselhetnék.

Greta Garbo
A legendás színésznőhöz remekül illettek az elegáns kosztümök és a róla elnevezett, magas nyakú pulóverek, melyek szögletességükkel és férfiasságukkal kiemelték Garbo maszkulin vonásokkal is felerősített, különleges nőiességét. Garbo a Ninocska című filmben viselt svájcisapka, ballonkabát és lapos talpú cipő összeállításával azonnal divathullámot indított el.

Audrey Hepburn
Az LBD (little black dress), azaz a kis fekete ruha 1926-ban, a Vogue egyik számában egy tintarajzon jelent meg először. Aki viszont művészi szintre emelte ennek viselését, az nem más, mint Audrey Hepburn, aki maga volt a légies elegancia és törékeny báj. A kis fekete a változó divat örök darabja lett. Minden nő úgy érzi, hogy az a varázs, amit Audrey Hepburn kölcsönzött ennek a ruhatípusnak, "vészhelyzetben" őt is kisegíti, hiszen a kis feketével nem lehet nagyon mellényúlni.
A Givenchy múzsájaként is elhíresült, őzike szemű színésznőnek a kis fekete ruhán kívül a hatalmas napszemüveg is védjegyévé vált.

Diane Keaton
Az Annie Hall c. Woody Allen-filmben Keaton elsöprő sikerrel teremtett divatot azzal, hogy jellegzetes férfiruhadarabokat viselt, széles nyakkendőt, szövetmellényt és férfiinget. Olyannyira, hogy az idei trendben a férfias szabású nadrágkosztüm és a férfiruhatár kiegészítői markánsan képviseltetik magukat. A könnyű szürke vagy barna szövetek szigorúságát kockamintákkal párosítva oldják fel a tervezők. Fehér blúzzal vagy sálgalléros felsőkkel ma igazán nőies irodai öltözék válhat belőle.

Nem ritka az sem, hogy egy-egy film világa, atmoszférája inspirál egy neves divattervezőt. Kollekcióikból kiindulva, Galliano szemmel láthatóan kedveli az indiánfilmeket és a Sherlock Holmes feldolgozásokat, Jean-Paul Gaultier kedvence pedig valószínűleg a Rocky. A Dolce&Gabbana fekete-fehér divatfotói a gengszterfilmek és a neorealista olaszfilmek stílusát idézik.
A sort még sokáig lehetne folytatni, Humphry Bogart a Casablanca-ban viselt ballonjának Gucci változatától Brigitte Bardot mai is trendinek számító rövid pulcsijáig, a bikiniről már nem is beszélve.
És itt vannak a mai sztárok: Audrey Tautou, Nicole Kidman, Angelina Jolie, Diane Kruger és persze számos hazai hírességgel is folytathatnánk a sort.