Könnyű nőcske

Csalódtam ebben a filmben! De pozitívan! Egy átlagos amerikai tinimozit vártam, ehelyett egy jó vígjátékot kaptam és megszerettem egy fiatal színésznőt! Egy szexmentes film a szexről! Garantált másfél óra nevetés a zimankós hidegben. Megéri!

Tény és való, hogy a történet maga ismerős lehet. Van egy átlagos csaj és szeretne népszerű lenni. Ezt azért elég sok filmben láttuk már. De az Olive-ot alakító Emma Stone teszi különlegessé ezt a vígjátékot. Bevallom én előtte nem hallottam a kis hölgyről, de úgy érzem, hogy még fogok! Arckifejezéseivel, gesztikulációjával remekül adja elő nekünk Olive-ot. Le a kalappal! Élete első igazi főszereplése volt ez, mégis remekül megoldotta.

Emma Stone-t egyébként láthattuk már pl. a Házinyusziban, a Marmaduke- Kutyakomédiában, az Excsajok szellemében vagy a Superbad-ben. De ezekben csak mellékszerepet kapott. De most végre megmutathatta mit tud!

A film forgatókönyvét, Bert Royal írta, aki ihletként használta A skarlát betű című regényt. A producer eljutatta a forgatókönyvet Will Gluck rendezőhöz. Gluck a Pompomsrácok megrendezése után azt nyilatkozta, hogy nem akar több középiskolásokról szóló filmet forgatni. De most kivételt tett, azért, mert szerinte a Könnyű nőcske több egy tinifilmnél. Arról szól, hogy mennyit foglalkozunk azzal mit gondolnak rólunk mások, hogyan terjed a pletyka. Egyszerre elgondolkodtató és vicces. Azt hiszem egyet kell értsek Gluck-kal. A Könnyű nőcske nem egy átlag amerikai tinifilm, nem egy sokadik Amerikai Pite. Van mondanivalója és tanulsága is!

Olive élete átlagos, nem történik vele semmi izgalmas, így kénytelen más módszerhez folyamodni, hogy végre felfigyeljenek rá. Az egész azzal kezdődik, hogy egy kis hazugságot mondd az egyik népszerű, de annál pletykásabb lánynak a suliban. Hála a XXI. századi kütyüknek, a kis titok egyre nagyobbá dagad a közösségi oldalakon. És Olive belekerül egy hazugságspirálba, ami egyre bonyolódik. Ráadásul az ilyen hazugságok nagy hátránya, hogy egyre nagyobbat kell mondani ahhoz, hogy továbbra is érdekes legyen az ember. Olive a ruhatárát és a viselkedését is próbálja ahhoz igazítani, amilyen kép kialakult róla az iskolában. Egyre szexisebb ruhákat kezdd hordani. Ahogy rövidül a szoknyája, úgy hosszabbodik a róla terjengő pletykák sora!

A tanári kar is tudomást szerez Olive viselt dolgairól, így az angol tanár és a nevelési tanácsadó is leül beszélni a lánnyal. A tanácsadó egyébként a Jóbarátok egykori sztárja, Phoebe, azaz Lisa Kudrow. Elég sajátos tanácsokkal látja el a diákokat! Vicces karaktert alakít ismét!
Az angol órán a Skarlát betű-t veszik a tanulók, Olive észreveszi a hasonlóságot közte és a regény főszereplője között. A hazugságok egyre jobban gyűrűznek a lány körül és kezdenek annyira elfajulni a dolgok, hogy lassan már másokat is megbántanak a pletykák.

Vajon meg tudja állítani a pletykahadjáratot? Ha igen akkor újra szürke kisegér lesz? Ha nem akkor rossz ember?

Egyébként a filmben sok ismert arc tűnik fel. A gimiben ott van pl. az erkölcsbajnok Marianne, azaz Amanda Bynes. Én őt a Miről álmodik a lányban láttam először, de annyira szimpatikus lett, hogy megnéztem az Amerikai Hófehérkében, a Hajlakkban és a Micsoda srác ez a lányban is! Itt teljesen más karaktert alakít mint a felsorolt filmekben, de ezt is jól csinálja! A népszerű és pletykás Rhiannon-t Aly Michalka játssza. Ő feltűnt már a Gyerekjátékban, a Jéghercegnőben is. Olive apukája, Dill (Stanley Tucci) ismerős lehet a Vészhelyzetből. Akkor dr. Moretti bőrébe bújt, de közel 50 filmben szerepelt már pl. Komfortos mennyország, Az ördög Prada-t visel, Terminál stb.

Én minden tinivel szívesen megnézetném ezt a filmet, és a szüleikkel is. A tiniknek tanulságos lehet, míg a szülőknek elgondolkodtató! De igaziból mindenkinek csak ajánlani tudom, aki szeretne kikapcsolódni. Jókat nevetni! Mert ezen a filmen lehet! A nevetés pedig ránk fér ilyen hűvös, szürke, esős időben!

9/10 pont

Könnyű nőcske (Easy A) - amerikai vígjáték, 2010, 92 perc
Rendező: Will Gluck
Szereplők: Emma Stone, Amanda Bynes, Lisa Kudrow, Stanley Tucci, Aly Michalka