2017. december 18. - hétfő

Szaloncukor leveles tésztából

Tetszik, nem tetszik? Érdekesnek találod? Próbáld ki: leveles tésztából készült mákos, diós szaloncukor.

Csapjunk a közepébe, íme a hozzávalók:
50 dkg leveles tészta - akár saját készítésű, akár mirelite.

A diós töltelékhez:

  • 7 dkg darált dió
  • 5 dkg cukor
  • 2 dkg zsemlemorzsa
  • 0,6 dl tej
  • fél csomag vaníliás cukor
  • ízlés szerinti mazsola

A mákos töltelékhez:

  • 7 dkg darált mák
  • 5 dkg cukor
  • 2 dkg zsemlemorzsa
  • 0,6 dl tej
  • fél csomag vaníliás cukor
  • ízlés szerinti mazsola
  • fél citrom reszelt héja

A tészta nyújtásához: liszt
A tészta megkenéséhez: 1 egész tojás

Először elkészítjük a töltelékeket, mindkettőnél ugyanúgy járunk el. A tejet felforrósítjuk, feloldjuk benne a cukrot és a vaníliás cukrot. Belekeverjük a darált mákot vagy a diót, ezenkívül a mazsolát, a zsemlemorzsát és a reszelt citrom héját. Levesszük a tűzről és teljesen kihűtjük.

A készen vásárolt, egy darabban lévő leveles tésztát félbevágjuk, majd lisztezett munkalapon egyenként 45,5x25 cm-es téglalapra nyújtjuk. Derelye- vagy pizzavágóval felvágjuk 6,5x12,5 cm-es darabokká. A tölteléket ráhelyezzük, majd tojásfehérjével a töltelék körül bekenjük a tésztát. Feltekerjük a szaloncukrokat, majd egy szalaggal a töltelék mellett jól összehúzzuk. A tojásfehérje segít a tészta tapadásában. A süti széleit egy olló segítségével berojtozzuk, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Lekenjük tojássárgájával, de nem az egész sütit, hanem csak addig, ameddig az alufóliás rész ér a klasszikus szaloncukron.

Előmelegített sütőben180 fokon 12 percig sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

borító

Megjelent Czanik Balázs új receptkönyve.

A díjátadón

December 7-én sajtótájékoztató keretében kihirdették a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2017” cím nyertesét.

Fotó Juhász Tibor

A Lipóti és a Dia-Wellness közösen segíti az egészséges karácsonyt.