A „Mennydörgők” (Thunderbolts) augusztus 27-én érkezik a Disney+-ra, hogy a Marvel Univerzum legújabb fejezetében egy különleges Bosszúálló-csapat mentse meg a világot. A Marvel Studios legfrissebb kalandfilmje a sikeres mozibemutatót követően kimagasló nézettséget ért el, és a Rotten Tomatoes oldalán 88%-os, Certified Fresh® minősítést kapott.
Tetszik, nem tetszik? Érdekesnek találod? Próbáld ki: leveles tésztából készült mákos, diós szaloncukor.
Csapjunk a közepébe, íme a hozzávalók:
50 dkg leveles tészta - akár saját készítésű, akár mirelite.
A diós töltelékhez:
- 7 dkg darált dió
- 5 dkg cukor
- 2 dkg zsemlemorzsa
- 0,6 dl tej
- fél csomag vaníliás cukor
- ízlés szerinti mazsola
A mákos töltelékhez:
- 7 dkg darált mák
- 5 dkg cukor
- 2 dkg zsemlemorzsa
- 0,6 dl tej
- fél csomag vaníliás cukor
- ízlés szerinti mazsola
- fél citrom reszelt héja
A tészta nyújtásához: liszt
A tészta megkenéséhez: 1 egész tojás
Először elkészítjük a töltelékeket, mindkettőnél ugyanúgy járunk el. A tejet felforrósítjuk, feloldjuk benne a cukrot és a vaníliás cukrot. Belekeverjük a darált mákot vagy a diót, ezenkívül a mazsolát, a zsemlemorzsát és a reszelt citrom héját. Levesszük a tűzről és teljesen kihűtjük.
A készen vásárolt, egy darabban lévő leveles tésztát félbevágjuk, majd lisztezett munkalapon egyenként 45,5x25 cm-es téglalapra nyújtjuk. Derelye- vagy pizzavágóval felvágjuk 6,5x12,5 cm-es darabokká. A tölteléket ráhelyezzük, majd tojásfehérjével a töltelék körül bekenjük a tésztát. Feltekerjük a szaloncukrokat, majd egy szalaggal a töltelék mellett jól összehúzzuk. A tojásfehérje segít a tészta tapadásában. A süti széleit egy olló segítségével berojtozzuk, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Lekenjük tojássárgájával, de nem az egész sütit, hanem csak addig, ameddig az alufóliás rész ér a klasszikus szaloncukron.
Előmelegített sütőben180 fokon 12 percig sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.