Birsalmasajt karácsonyra

Ideje az ünnepi asztalra gondolni, ha saját készítésű birsalmasajtot szeretnénk rátenni. Kevés helyen – piacon, zöldségesnél - láttam birset, de azért van, én december elején vettem szép sárgákat.

Persze ez érdekes dolog, mert Szamos Miklós cukrászmester azt írja, hogy „a frissen szedett, de még zöld gyümölcs a legmegfelelőbb” a sajtkészítésre.
Én sárgából készítettem, mert el sem tudom képzelni, honnan tudnék venni „frissenszedett zöldet” – de hátha majd jövőre!

Szóval sajtkészítéssel kapcsolatosan titkaim az alábbiak:
Olyan másfél kilónyi gyümölcsöt veszek, jól megmosom, lekefélem – aztán darabolom, magházát kiszedem – nem héjazom! Lemérem. 1 kg tisztított gyümölcshöz 80 dkg cukrot kell számítani, s ehhez 1,5 dl főzővizet. (a szakirodalom egy része a megfőzött, összetört gyümölcs súlyához írja az adandó cukor mennyiségét – én a nyers gyümölcs súlyát veszem figyelembe. Ennek nagyon egyszerű oka van: a nyers gyümölcsöt egyszerűbb lemérni … és azt tapasztaltam, hogy jó ez gyümölcs-cukor arány).
Az összedarabolt birseket annyi forró vízbe teszem, hogy ellepje a darabokat. El kezdem lassan főzni. Ha megpuhult a gyümölcs, leszűröm (nem öntöm ki a levét!), összeturmixolom botturmixal.
A kilónkénti 80 dkg cukrot és 1,5 dl vizet sziruppá főzöm. Ez annyit jelent, hogy olvadjon fel a vízben a cukor, kicsit habosodjon a lé. Ebbe a jó forró szirupba beleteszem az összeturmixolt gyümölcsöt. Keveregetem. Amikor gyümölcsöstől, mindenestől újra felforr, óra indul – még 17 percig főzöm állandóan kevergetve, oda ne ragadjon.
Van két darab kb. 15x25 cm-es porcelán alacsony szegélyű tálaló edényem. Azt vízzel kiöblítem, s beleöntöm a masszát, amibe tehetek például vágott diót, nem rontja el! A massza kb. 2-3 cm magas lesz. A lakásban szárítom, kb. két nap múlva, amikor már szikkadtabb, műanyag lapra borítom, megint várok – és borítás újra 1-2 naponként. Tavaly, amikor már elért egy jó állagot, szitára tettem és azon nagyon jól száradt.
A főzőlevet megiszogatjuk – kicsit fanyar, akár tea-ízesítőnek is jó.