A beigli készítés egyszerűen

Évekig nem mertem belefogni a sütésébe, mert olyan bonyolultnak tartottam, de ez tévhit, csak semmi pánik! Lehet próbasütést végezni az advent elején - s karácsonyra meg eldönteni: sütök vagy készen veszek? A boltokban december elején már lehet kapni beiglit - no comment...)

Hozzávalók a tésztához:

  • 2 dkg élesztő
  • kevés tej
  • ½ kg liszt (fehr liszt)
  • ¼ kg vaj vagy margarin
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 egész tojás
  • kb. 2 evőkanál tejföl

Az élesztőt kevés langyos cukros tejben (annyi, hogy ellepje) felfuttatom.
A lisztben elmorzsolom a vajat vagy margarint, Hozzáadom a felfuttatott élesztőt, a cukrot, a 2 tojást, s annyi tejfölt, hogy a tészta legyen puha, de ne legyen ragacsos.
3 cipót készítünk belőle, letakarva pihentetjük 2 órán keresztül meleg helyen (meleg konyhában, nem kell fűtőtesthez közel tenni).

Amíg pihen a tészta, a tölteléket kell elkészíteni. Ez három tekercs, tehát háromadagnyi tölteléket készítsünk.

1 cipóba való diós töltelék:
20 dkg darált diót ízlés szerinti cukorral összekeverünk, teszünk bele esetleg reszelt citromhéjat, mazsolát – csak akkor keverjük össze tejjel, amikor már töltjük a tésztát!
Annyi tejet öntsünk hozzá, hogy jól kenhető legyen – ha túl sok benne a tej, nedves, akkor kireped a beigli!

1 cipóba való mákos töltelék:
20 dkg darált mákot ízlés szerinti cukorral összekeverünk, teszünk bele esetleg reszelt citromhéjat, mazsolát – csak akkor keverjük össze tejjel, amikor már töltjük a tésztát!
Annyi tejet öntsünk hozzá, hogy jól kenhető legyen – ha túl sok benne a tej, nedves, akkor kireped a beigli!

1 cipóba való gesztenyés töltelék
1-2 csomag (ki mennyire szereti) ízesített mirelite gesztenyemasszát felengedek szobahőmérsékleten és töltelékként felhasználom.

Ha a tészta 2 órányit pihent, kinyújtjuk, megkenjük töltelékkel, felsodorjuk. Tetejét megkenjük tojássárgájával. ½ - ¾ órát HIDEGEN pihentetjük – ha mínusz 2-3 foknál nincs hidegebb, akkor kiteszem az erkélyre (persze óvintézkedések közepette, hogy a szomszéd macskája vagy akár a madarak ne tudják megkóstolni) – vagy marad a hűtőszekrény.

Egyszerű villanytűzhelyem van: 10 percig előmelegítem 180 C-ra, 5 percig ezen a hőfokon sütöm, leveszem a hőmérsékletet 170 C-ra, így még 25 percig sütöm.

Kihűlve darabolom.