Nő nyugat - csak nőknek!

5 színésznő, 10 múzsa. 11 jelentőségteljes nő, aki a Nyugat életében jelentős szerepet játszott. Bár az irodalom és a történelem a férjeiket tette naggyá a Mácsai Pál által rendezett darab szeretné ha nem veszne homályba, hogy kik álltak a nagy költők árnyékában, mellett és után...

Teljesen ismeretlenül vágtam neki ennek a darabnak. Nem tudtam miről szól, csak eljátszottam a gondolattal, vajon mit takarhat ez a cím. Sejtettem, köze lesz a Nyugatos írókhoz. Felolvasóestre is számítottam, ami részben az volt életrajzi írásokból, de egy sokkal befogadhatóbb formába történetté kovácsolva.

Hosszú fekete méteres fatáblákkal kitapétázott színpadon vörös padon 5 gyönyörű színésznő üldögélt, talpig feketében. Lábuk alatt bolyhos szőnyeg, a színpad két oldalán 1-1 monitor. Fejük felett a falba bevágva egy ferde négyzet, mögötte kis fehér szoba egy cimbalommal, amely néha fel-fel csendül. A színésznők dalrafakadnak, de nem egy musicalről van szó. Csak ritkán fakadnak dalra.

Elkezdődik a Nyugatos írók története feleségeik életrajzi írásaiból szemezgetve. De itt a nők a főszereplők. A monitorokon mindig fel-felvillan melyik nő sorait halljuk. Így gördülékenyen mennek előre a történetek. A monológok néha párbeszéddé kerekednek, hiszen nem csak a nők életrajzi írásából, hanem az írókéból is előkerül ugyanaz a történet. Léda és Csinszka gondolatai Ady meghódításáról érdekes párbeszéd, holott soha nem történt meg. A férjeik mellett szinte egytől egyig lassan megőrülő nők életét megismerkedésüktől kezdve kísérjük végig a elválásig. Kicsit világosabbá válik a kép hogyan szövődtek össze a szálak a Nyugat írói között. Életük és a múzsák neve, nem csak egy betanulandó szöveg lesz az irodalomkönyvben, hanem hús-vér emberek szomorú és tragikus története.

Mind az öt színésznő remekül játszik. Bíró Kriszta (aki a válogatást készítette) a fiatal Csinszka és a kissé megtébolyodott Móriczné szerepében tündököl. Für Anikóhoz Kaffka Margit szerepe illik leginkább. Most is cseng fülembe, ahogy az Adyhoz intézett mondatot idézi: “Bandika, mennyiért lennél helyettem asszony?” Hámori Gabriella Móricz Csibéjét alakítja legjobban. Kerekes Viktóriához Holics Janka képe kapcsolódik. Lázár Kati pedig a komikus párbeszédeket, és a férfi alakokat testesít meg a legjobban. Egyetlen dolog volt csak számomra zavaró, hogy egy-egy múzsát, a történet során több színésznő is alakított, de biztos ez is amolyan költői szándék.
Ajánlom a darabot irodalom kedvelőknek és Nyugat fanatikusoknak.

A Thália Színház és az Örkény István Színház közös produkciója.

Az előadás időtartama 100 perc szünet nélkül.

Következő előadás: www.thalia.hu