Megaagy - A zseni szuperhős

Beköszöntött a szuperhősös filmek új korszaka! - Ezzel a szlogennel reklámozzák itthon a DreamWorks legújabb animációs filmjét a Megaagyot, amely valóban kivételesen szép 3D-s animációs elemmel rendelkezik, bár sajnálom hogy Magyarországra nem hozták el az IMAX-os változatát.

Az eredeti koncepció szerint élőszínészes filmnek szánták, de menet közben kiderült, hogy jobban mutatna animációs produkcióként, ezért teljesen újragondolták a koncepciót. Így a modern technikáknak köszönhetően sikerült egy ízig-vérig szuperhős filmet készíteni, ugyanis a számítástechnika most érte el azt a szintet, hogy még a hajszálakat is tökéletesen tudják renderelni. Sőt annyira jól sikerült, hogy a film női főszereplője Roxanne Ritchie kimondottan dögösre sikerült.

Az animációs filmre való áttéréskor a stáb számos tagja aggódni kezdett amiatt, hogy a projekt elmozdul a paródia irányába, ezért kompenzálásként megtartották a szuperhősös sztorikra jellemző elemeket. Ennek ellenére, én mégis egy paródiaként fogtam fel a filmet. Sőt leginkább a HA/VER-hez tudnám hasonlítani, ami kimondottan szuperhős paródiaként íródott. Bár a Megaagy egy-két elgondolkodtató kérdést feszeget, mégis a vígjátékon marad a hangsúly.

A film sztorija Megaagy-ről egy kisebbségi problémákkal küzdő földönkívüliről szól, aki mindig szerencsétlen helyzetekbe kerül. Elletébe Metro Man-nel, egy szintén másik bolygóról származó földönkívülinek minden megadatott: szuper képességek, törődő család, stb... Megaagy ugyanakkor tudásával ki szeretne tűnni és egyetlen lehetősége erre, hogy magára vegye a gonosz szerepét. Harcuk szinte mindennapossá válik Metro City-ben, míg Megaagynak egyszer (véletlenül) sikerült legyőznie Mega Man-t, így a város ura lehet. Először élvezi a korlátlan hatalmat, de később felismeri, hogy jó és rossz nem létezhet egymás nélkül. Ezért megteremti Mega Man DNS-éből Titan-t, aki nem igazán olyanra sikerült mint Megaagy szeretné...

A filmet külön feldobják az olyan szereplők, mint Roxanne Ritchie - akibe a fél város szerelmes - valamint Talpnyali, aki egy egy hal, egy gorilla és egy robot tulajdonságait hordozza egyszerre magában.

A Megaagy egy igazán élvezhető 3D-s animációs film és most éreztem először azt, hogy a DreamWorks-nek sikerült elérnie azt a technikai színvonalat, amit a Pixar már évek óta diktál.

8/10 pont

Megaagy (Megamind) - amerikai animációs film, 96 perc, 2010
Rendezte: Tom McGrath
Hangok: Will Ferrell (Megaagy), Jonah Hill (Titán)