2018. szeptember 22. - szombat

2011. évi Opus Mirabile-díj

Kinyomtatom...

Ismét a Magyar Nemzeti Galéria kapta a legtöbb szavazatot, így az Opus Mirabile díjat ismét a Magyar Nemzeti Galéria kiadványai és szakemberei kapták, több kategóriában is – ennyi a hír bevezetője. Olvasatakor kicsit elgondolkodtam, ki tud manapság a díjak dzsungelében eligazodni?

Nekem például teljesen új ez a díj – nem vagyok művészettörténész – így kicsit utánanéztem, (az Opus Mirabile-t, mint szavat, azt hiszem „csodálatos mű”-nek lehetne magyarra fordítani).

A Petőfi Irodalmi Múzeum web-oldalán találtam:
„Adatbázisunk az 1945 után kiosztásra került magyar vonatkozású, ill. alapítású díjakat tartalmazza. Intézményünk jellegéből adódóan elsősorban a kulturális, azon belül is az irodalmi díjakra helyezzük a hangsúlyt, de egyetlen, látókörünkbe került díj felvételét sem mulasztottuk el,

Adatbázisunk jelenleg mintegy 3650 díjat és 33228 díjazottat tartalmaz, a kiosztott díjak mennyisége pedig 58948.”

Elolvastam a rövid ismertetőt az Opus Mirabile-ről. Akit bővebben érdekel e téma – akár ez a díj vagy más - annak ajánlom az oldalukat (bár nekem az a véleményem, hogy nincs aktualizálva minden lista, azonkívül a kereséssel kapcsolatosan is vannak problémáim).: http://regi.pim.hu/Online/adattar/intezmenyek.php?doit=dijak&mit=N%E9v&ertek=Opus%20Mirabile-d%EDj&valt=pontos

Ezek után jöjjön a teljes hír, amelyhez csak annyit: gratulálunk a díjazottaknak!

A művészettörténész szakma legrangosabb elismerését, az Opus Mirabile díjat ismét a Magyar Nemzeti Galéria kiadványai és szakemberei kapták, több kategóriában is. A Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Bizottsága által 1994-ben alapított, s évente kiosztott díjat idén a 2009-es év publikációi alapján ítélték oda a kitüntetett szerzőknek.

Az egyszerzős tanulmányok, monográfiák közül a legtöbb szavazatot Sinkó Katalinnak a Nemzeti képtár. „Emlékezet és történelem között” című, a Magyar Nemzeti Galéria Évkönyvében megjelent tanulmánya kapta. Második díjjal jutalmazták az MNG főosztályvezetőjének, Mikó Árpádnak A reneszánsz Magyarországon című kötetét.

A többszerzős művek, kiállítási katalógusok közül a legtöbb szavazatot a Magyar Nemzeti Galéria két kiállítási katalógusa kapta. A Késő barokk impressziók. Franz Anton Maulbertsch (1724–1796) és Josef Winterhalder (1743–1807) című kiállítás Jávor Anna, Boda Zsuzsanna és Verő Mária által szerkesztett katalógusa, valamint Veszprémi Nóra, Aczél Eszter Krisztina, Békefi Eszter és Farkas Zsuzsa munkája, a Borsos József festő és fotográfus (1821–1883), című kiállítás és katalógusa.

A kritikák, könyv-, illetve kiállítás-ismertetők kategória díjazottai között is szerepel a Magyar Nemzeti Galéria. Opus Mirabile díjat kapott Bicskei Éva a Karakterek, kosztümök, szerepek. A Magyar Nemzeti Galéria Borsos József-kiállításáról című, a Műértőben megjelent kiállítás-ismertetőjéért, valamint Végh János a szintén kitüntetett Mikó Árpádnak A reneszánsz Magyarországon című könyvéről a Művészettörténeti Értesítőben megjelent recenziójáért.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Ed Sheeran

Lehullt a lepel: immár nem titok, hogy a popvilág talán legaktuálisabb sztárja, Ed Sheeran elfogadta a Sziget meghívását, ezzel megvan a 2019-es fesztivál első napjának headlinere.

plakát

Lenyűgöző élménytérben összpontosul a női élet.

plakát

Az eladásnak köszönhetően most már biztos, hogy az amerikai nézők is láthatják a Filmalap támogatással készült egészestés magyar animációs akció-thrillert.