Filmeseink a 61. Berlinálén

Február 10-én csütörtök este immáron 61. alkalommal kezdődik a német fővárosban a film nagyszabású ünnepe és egyben a filmipar szakmai találkozója, a Berlinale. Az 1951-ben alapított seregszemle az év első kihagyhatatlan randevúja; a filmvilág legfontosabb nemzetközi eseménye a májusi cannes-i fesztivál előtt.

Hosszú évek után újra lesz magyar versenyfilm a berlini nemzetközi filmfesztiválon. A filmművészet kiemelkedő újdonságait felvonultató versenyprogramban lesz Tarr Béla A torinói ló című új mozgóképének világpremierje. A fesztivál fődíjáért, a berlini Arany Medvéért 16 alkotás kelhet versenyre idén, köztük Tarr új filmje. A nemzetközi zsűri elnöke Isabella Rossellini.
A torinói ló nemzetközi koprodukcióban készült a T.T. Filmműhely, a francia MPM Film, a svájci VEGA Film, a német zero Fiction és az amerikai Werc Werk Works részvételével, a Magyar Mozgókép Közalapítvány, az OKM és az NKA támogatásával. Tarr Béla nyolcadik játékfilmjét állandó alkotótársaival közösen jegyzi: a forgatókönyv Krasznahorkai László és Tarr Béla közös műve, a film társrendezője és vágója Hranitzky Ágnes, zeneszerzője Víg Mihály. A torinói ló című filmet Fred Kelemen fényképezte, delegált producere Téni Gábor.
A film főbb szerepeiben a Tarr-filmekből jól ismert Bók Erika, Derzsi János és Kormos Mihály látható.
A torinói ló című film világpremierjére az alkotók jelenlétében kerül sor február 15-én este az 1600 férőhelyes Berlinale Palast-ban.

A 24 új rövidfilmet felvonultató rangos versenyben, a Berlinale Shorts-ban Kárpáti György Mór mutatkozhat be Erdő című filmjével. A 12 perces fekete-fehér alkotás a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a KMH Film, a KraatsFilm és az Inforg Stúdió együttműködésének gyümölcse, mely a Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatásával készült.
Kárpáti György Mór (1984) a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem filmrendező szakos végzős hallgatója Enyedi Ildikó osztályában. Az Erdő a negyedéves vizsgafilmje volt. „Az erdőben gyilkosság történik. Balázs ijesztően közel kerül az ügyhöz. Az élmény egyre jobban nyugtalanítja.” – olvasható a film szinopszisában.

Idén először két új magyar filmtervet is meghívott a 8. Berlinale Co-Production Market. A filmszakma egyik legfontosabb koprodukciós platformján közel félezer producer vesz részt, hogy a fejlesztési szakaszban lévő filmtervek javát az elsők között ismerhesse meg. 352 pályázatból választották ki a szervezők a 24 filmtervet, amelyek között van Nagypál Orsi és Mundruczó Kornél legújabb projektje.
Pusztai Ferenc (KMH Film) a Friss levegő, A nyomozó, Pál Adrienn című kiemelkedő filmek után a London Film School-on végzett Nagypál Orsi első játékfilmtervével kapott meghívást Berlinbe. A Balatoni tengeralattjáró című projekt a 80-as évekbe repít vissza: „Kelet- nyugatnémet találkozások a Balaton partján egy 11 éves magyar srác szemszögéből. NDK-nudisták, kánikula és családi viszályok egy foszladozó rendszerben, ahol a mindennapi abszurditás már normálisnak számít.”
A koprodukciós vásár további magyar meghívottja A repülő ember című filmterv, melyet Mundruczó Kornél és Petrányi Viktória producer (Proton Cinema) jegyez. „Valahol messze Ázsiában, egy titkos intézetben különös gyermekeket képeznek ki csodatevőknek. Ariel, a 18 éves fiú, egy olyan képességre tesz szert, amit sohasem kért: egy kísérlet eredményeképp megtanul repülni. Váratlan tudását felhasználva megszökik, hogy Nyugaton, a lehetőségek világában fedezze fel a szabad életet.” – áll a film szinopszisában. Az európai koprodukcióban megvalósítandó film Mundruczó szerint „egy nyitás a közönség felé, ami számára már évek óta igazi kihívás”, és ezzel a témával valóban lehetősége nyílhat erre.
A producerek személyesen mutatják be a filmterveket Berlinben 2011. február 13-15. között.

A legfiatalabb filmesek találkozójára, a Berlinale Talent Campus-ra öt magyar tehetség kapott meghívást: Cristina Grosan, a MOME hallgatója, Hörcher Gábor rendező-producer, Pacsay Attila (Maestro, Ergo, Mama, Érintés) zeneszerző, valamint Pálos Gergely és Rév Marcell (Itt vagyok), a Színház- és Filmművészeti Egyetem operatőr szakos hallgatói vehetnek részt.

A közép-európai forgatókönyvek fejlesztésére létrehozott varsói székhelyű ScriptEast workshop egész éven át tart; második állomása a berlini filmfesztivál, ahol a meghívott forgatókönyvek alkotói a nemzetközi filmszakma elitjéből érkező mentorokkal találkoznak. A ScriptEast szakmai fórumon Divinyi Réka és Herendi Gábor Ten Commandments és Miklauzic Bence és Lengyel Ferenc Car Park című forgatókönyveinek fejlesztése folytatódik Berlinben.

A Collegium Hungaricum Berlin 2011. február 12-16. között negyedik alkalommal rendezi meg a Cinema Total-t, a „magyar kultúrpolitika és -diplomácia állandó hozzájárulását Európa egyik legfontosabb filmes rendezvényéhez, a Berlinale-hoz”.
A rendezvény nyitófogadása, melyre február 12-én kerül sor, a Magyar Filmunió berlini magyar fogadása egyben.

A Berlinale szakmai rendezvényén, a European Film Marketen a Magyar Filmunió a fesztivál teljes ideje alatt várja partnereit és a magyar film iránt érdeklődő szakmabelieket.