Depeche Mode – ’Remixes 2: 81-11’

A Depeche Mode mindig is zászlóvivő élharcosa volt a '80-as évek elejére datálódó, és azóta is virágzó remix-kultúrának. Talán nem is találunk még egy olyan együttest a pop/rock lexikonokban, mely folyamatosan megizzasztja a legedzettebb gyűjtőit is a számos (vagy épp számtalan) maxi-single, és remix-kiadvánnyal.

Kezdetben az extended - időtartamukban kibővített - verziókért vásárolták a rajongók a nagyalakú Depeche Mode kislemezeket - meg persze a B-oldalas gyöngyszemekért -, aztán a '80-as évek végére, '90-es évek elejére már egymást érték az újragondolt, sokszor az eredeti változattal köszönő viszonyban sem levő remixek. A mixmesterek sorában olyan neveket találunk, mint François Kevorkian, Adrian Sherwood, Alan Moulder, Rico Conning, Dave Bascombe, Jon Marsh, William Orbit, Timo Maas, Johnny Dollar és a Portishead, a Beatmasters, a Renegade Soundwave, az Underworld, az Air és még sorolhatnám...

2011. február 1. 10:36 - Depeche Mode, együttes ©Depeche Mode, együttes
Depeche Mode, együttes

A 3 évtized alatt felgyűlt remixek, átiratok közül most válogat másodízben az angol kult-csapat. Az első ilyen jellegű kompilációjuk ("Remixes 81 - 04") 2004. őszén jelent meg, amit a Linkin Park-os Mike Shinoda által újra-interpretált "Enjoy The Silence" vezetett fel. Számos izgalmas feldolgozás került rá arra a gyűjteményre, mint például a Goldfrapp-féle "Halo", az LFO-s "Lie To Me", vagy éppen a Colder "Clean" átirata - mindez persze klasszikus remixekkel kiegészülve.

Hasonló izgalmakban most is bőven lesz része a rajongóknak, elég ha csak a két ex-Depeche Mode tag, Vince Clarke és Alan Wilder remixeit említjük, melyek a "Behind The Wheel" és az "In Chains" című dalokhoz készültek. De itt lesz még a "Never Let Me Down Again" Eric Prydz-től, a "Puppets" a Röyksopp-tól, az "Everything Counts" Oliver Huntemann-tól és Stephan Bodzin-tól, valamint a kompilációt beharangozó "Personal Jesus '11" a norvég Stargate producer-team jóvoltából.

Ezt a legendás Depeche Mode himnuszt egyébként más művészek is átmixelték a 3 CD-s kiadványra, mely "Remixes 2: 81–11" címen lát napvilágot június 6-án.

A kevésbé elszánt gyűjtők, érdeklődők számára egy CD-s változat is bolti forgalomba kerül majd. A megszállottak pedig, 6 x 12"-es bakelit szettel, és download-formátumokkal is gazdagíthatják gyűjteményüket.

Itt az alkalom tehát, hogy a Depeche Mode teljes karrierjét áttekinthessük, a debütáló '81-es "Speak And Spell"-től egészen a legutóbbi, 2009-es "Sounds Of The Universe"-ig - mindezt színes, inspiráló remixekbe öntve.