Gyermekeink egészsége, beszélgetés Dr Velkey Györggyel

Az óbudai San Marco Szabadegyetemi előadása kapcsán beszélgettünk Dr. Velkey György a Bethesda Gyermekkórház főigazgatójával.

Manapság mintha több lenne a krónikus, sokszor gyógyíthatatlan betegségben szenvedő gyermek, mint 30-40 évvel ezelőtt. Mi lehet ennek az oka?
A huszonegyedik század eleji életforma nem kedvez a gyermektársadalomnak. Új népbetegségek jelentek meg, melyeknek hátterében a környezetszennyezés, a mozgásszegénység, a családok szétesése és sok más, a mai társadalomra jellemző gond áll. Így évről-évre egyre több az asztmás, elhízott, viselkedészavaros és cukorbeteg gyermek. Emiatt a gyermekgyógyászatnak is fejlődnie kell ezen új irányokban.

Ön mit tart a gyógyítás legfontosabb szempontjainak?
Gyógyítani hatékonyan és eredményesen csak komplex megközelítéssel lehet, tehát a testi, a lelki, a szociális és a spirituális szempontok egyidejű figyelembevételével. Mi nehéz feltételek között, de jelentős egyházi és társadalmi segítséggel ezt szeretnénk megvalósítani közösségünkkel.

Az Önök gyermekkórháza az egyetlen egyházi fenntartású intézmény. igen széleskörű gyermekszakellátás biztosít, tekintet nélkül a vallási hovatartozásra. A kórházban egy új profil is megjelent: a cigánymissziós program. Milyen eredményeket tudnak felmutatni ezzel kapcsolatban?
Kórházunkban nagyon sok hátrányos helyzetű, súlyosan sérült vagy a társadalom perifériájáról érkező, beteg gyermek jelenik meg. Igyekszünk őket megkeresni a kórház falain kívül is, így kerültünk prevenciós és rehabilitációs programjainkkal kapcsolatba az elmaradott térségek kisebbségi lakosaival is. Ez a helyszíni tapasztalat jelentősen befolyásolja a mindennapi gondolkodásunkat.

Az egészségügyben jelenleg komoly gondot jelent az emberi erőforrás hanyatlása és az alulfinanszírozás. Egyre kevesebb gyermekorvos dolgozik ezen a területen. Ez egy tendencia, vagy várható pozitív változás?
Jelenleg a magyar egészségügy egymással összefüggő, súlyos finanszírozási, strukturális és emberi erőforrás válságban van. A Semmelweis Tervben megfogalmazott jó diagnózisok mentén jó irányban kezdődött meg a változás. Sajnos azonban a finanszírozási környezet érdemi javulása nélkül nem várható átütő eredmény. A gyermekegészségügy kiemelt fejezetet kapott a Semmelweis Terven belül, így ez a különösen hátrányos helyzetben levő szakág fokozott figyelemben részesül. Ugyanakkor itt átfogó, a tárcák szintjét is meghaladó politikai prioritásra van szükség ahhoz, hogy a gyerekeink komplex egészsége kimutathatóan javuljon.