2018. július 19. - csütörtök

“Fekete Árpád. Testnevelés.”

Kinyomtatom...

Így csak a filmekben mutatkoznak be. Az amerikai filmekben. Dyga Zsombor moziját nézve alig-alig jut eszembe, hogy itthon forgott.

Ez nem azt jelenti, hogy elájultam a filmtől, de egyszer mindenképpen megnézhetőnek tartom. Az egész angolul forgott, így magyarra még a magyar színészek is szinkronizálták magukat. Valami különös gyerekhalál-gyerekeltűnés körül forog a történet, a film utolsó harmadára teljesen megérik bennem a WTF érzés. Viszont ellentétben a rosszul befejezett filmek nagy részével, itt szépen kitisztul minden, mire jön a végefőcím, megértek mindent, se nem túl hamar, se nem túl későn.

Nem akar nagyot markolni a forgatókönyv, amit vállal, azt hozza is. Látszik, hogy minden alaposan végig lett gondolva, addig gyúrták a sztorit, amíg nem működött teljesen. Persze vannak benne idegesítő dolgok, de ezek a közepesen jó amerikai filmekben is előfordulnak. Például a klasszikus “de miért nem hív rendőrt?” kérdés többször is megfordul bennem, ugyanakkor mégis marad az izgalom, hogy mi fog ezután történni.

Rendezésben is kiforrott Dyga: ha nem lenne egy-két magyar színész meg felirat a filmben, bárki beadhatná, hogy egy profi német vagy francia filmet nézek. Nagyon jók az aláfestő filmzenék, van szuszpensz, végre a maszkok és sminkelt sebek sem gázosak.

A film Miskolcon forgott, de ez tulajdonképpen egy lényegtelen információ. Bármelyik európai nagyvárosról el tudnám hinni, hogy ott játszódik a történet. A filmben elhelyeztek pár terméket (Baumax, Coca-Cola), de végre normálisan. Nem a pofánkba tolják, hogy “Tessék, itt van, nézd a közelijét fél percig”, hanem okosan, okésan.

Szóval ez egy bármikor megnézhető történet-felgöngyölítős esti thriller, kis vérrel.

8/10 pont

Utolér - színes, magyar thriller, 109 perc, 2010
Rendező: Dyga Zsombor
Operatőr: Marosi Gábor
Szereplők: Ónodi Eszter, Seress Zoltán, Bartsch Kata, Heinz Trixner

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

Főszerepben Anna Netrebko, Jonas Kaufmann, Rolando Villazón, Erwin Schrott és Juszif Ejvazov.

plakát

Tom Cruise és Penélope Cruz zseniális thrillerével folytatódik a Paramount Nyári Mozi.

VéNégy Fesztiválon

Nagy sikerrel zárult a hatodik alkalommal megrendezett VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó.