Nemcsak gyerekeknek! - Rio

A Jégkorszak második és harmadik részének rendezője ezúttal Rio de Janeiroba kalauzol minket, hogy nyomon kövessük két kihalófélben lévő papagáj kalandjait! Gyerekeknek és gyermeklelkű felnőtteknek egyaránt ajánlom. Humor, kaland, és happy end: minden megvan benne, ami egy jó animációs filmhez kell.

Nagyon furcsa volt a Halálos iramban: Ötödik sebesség után „visszautazni” Rio de Janeiroba. Annyira élethűen megalkották a tájat: a bódévárost, a dzsungelt stb. Káprázatos, elképesztő, isteni. A karneváli hangulat még így is érződik, annyira színes minden, hogy szerintem még a felnőttek is tátott szájjal néznek néhány részletet.
Azúr egy elkényeztetett papagáj, talán nem is ez a jó szó rá. Szinte gyermekeként neveli őt, gazdája, Linda. Együtt mosnak fogat (?), együtt reggeliznek, mindent együtt csinálnak. A nőhöz azonban váratlan vendég érkezik, egy madárprofesszor, aki furcsa felajánlást tesz, Lindának és a papagájának. Mivel Azúr fajtája utolsó hímpéldánya, ezért el kellene Őt vinni Rioba, ahol találtak egy nőstényt, Csilit. Linda vonakodva bár, de elfogadja az ajánlatot. Elindulnak hát a nagy kalandra!

Egy madártani intézményben végre egy lakrészbe kerül Csili és Azúr, de kapcsolatuk nem indul zökkenőmentesen. Csili mindent megtesz, hogy megszökhessen, és végre újra a szabadban repkedhessen. Azúr egyáltalán nem érti, hogy mi lenne a jó abban, ha emberek nélkül élnének. Ő szeret fogságban élni, és a repülést is túl veszélyesnek tartja. Egy éjjel azonban elrabolják őket az intézetből. Egy illegális kereskedőcsapat akar jó áron túl adni a kihaló félben lévő madarakon. A csapat viszonylag kevés értelemmel rendelkező férfiakból áll, van azonban egy nagyon gonosz és hatalmas kakadu is velük.

A két kis kék madárnak végül sikerül megszökni, ám a lábuk össze van láncolva, ami nem szerencsés a dzsungelben. Találkoznak egy tukánnal, aki megígéri, hogy elviszi őket valakihez, aki leszedi a láncot. Újabb kalandok várnak tehát a kis kék madárpárra. Útközben nagyon vicces madarak csatlakoznak a kis csapathoz. Végül pedig rátalálnak Louisra, aki egy bulldog. Nekem az egyik kedvenc karakterem a mesében!

Szerintem minden gyerek örülni fog, ha Gyereknap alkalmából megnézheti ezt az új animációs filmet, különösen nagy élmény lehet 3D-ben látni a színesebbnél színesebb vágóképeket. Kifejezetten tetszett, hogy a Krisztus szobrot itt is ugyanolyan módszerrel mutatták be, mint a Halálosabb iramban ötödik részében, és szinte teljesen egyformának tűnt! Le a kalappal az animátorok előtt! A Rioban talán nincs annyi felnőtteknek szóló poén, mint a Jégkorszakban, mégis nagyon jó szórakozás felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt.

7/10 pont

Rio - brazil-kanadai-amerikai animációs film, 96 perc, 2011
Rendező: Carlos Saldanha
Szereplők: Azúr (szinkron hangja: Hamvas Dániel), Csili (szinkron hangja: Németh Borbála), Louis (szinkron hangja: Galambos Péter) Linda (szinkron hangja: Zsigmond Tamara)