Múzeumok Mindenkinek Program

A múzeumi, közművelődési és oktatási szakterületen hiánypótló tanulmányokat és kutatási beszámolókat tartalmazó Múzeumi iránytű című sorozat tizedik kötete megjelenése alkalmából a Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Múzeumi Oktatási és Képzési Központja (MOKK) könyvbemutatókat szervez országszerte 2011 júniusa és decembere között. Az első sikeres állomások után máris kijelenthető, hogy a kiadványokhoz hasonlóan az azokról szóló rendezvénysorozat is igen népszerű a szakemberek körében.

A MOKK két évvel ezelőtt indította el azt a széleskörű szakmai tevékenységet, amelyben kiemelkedő jelentősége van a múzeumi és oktatási szakembereknek szóló, s a múzeumok jövője szempontjából is stratégiai fontosságú szakmai továbbképzéseknek.

A „Múzeumok Mindenkinek” Program projekttevékenységének kiemelt feladata, hogy a szakmai kiadványok, oktatási jegyzetek, kutatási eredmények minél szélesebb körben váljanak elérhetővé. A program egyik legfontosabb célkitűzése ugyanis, hogy a múzeumok olyan kulturális tudás és információs központok legyenek, ahol a látogatók nemcsak jól érzik magukat, kikapcsolódnak, de különböző tanulási folyamatok segítségével hasznos tudásra, ismeretekre is szert tesznek.

Az új múzeumi gondolkodás és a modern múzeumpedagógiai módszerek elterjesztésének kiváló eszköze a 2009 és 2011 között megjelent Múzeumi iránytű sorozat 10 kötete, amelyek elsősorban a múzeumi, valamint a közoktatásban részt vevő szakemberek számára adnak segítséget. Ezek a hiánypótló kiadványok felhívják a figyelmet a múzeumok megváltozott szerepére, az új kommunikációs és látogatómenedzsmenti feladatokra és módszerekre, az oktatási intézményekkel való kapcsolatteremtés és együttműködés fontosságára, a legújabb kompetencia-fejlesztő programokra, de hasznos információkat nyújtanak például az aktuális jogszabályokról, a korszerű kiállítás-tervezési ismeretekről avagy a pályázással kapcsolatos tudnivalókról is. A kötetek szerzői értékelő és esettanulmányokkal, komplex kutatásokkal, szakértői véleményekkel, javaslatokkal, ajánlásokkal, és hazánkban is jól alkalmazható külföldi példákkal segítik hatékonyabbá tenni a múzeumi, oktatási és közművelődési szakemberek munkáját.

A megyei, egyetemi vagy múzeumi könyvtárakban szervezett országos rendezvénysorozat célja elsősorban a Múzeumi iránytű sorozat bemutatása, ezzel biztosítva annak minél szélesebb körben való megismerését, felhasználását. Az események előadói röviden tájékoztatnak a hazai múzeumok közművelődési, múzeumpedagógiai helyzetének múltjáról és jelenéről, illetve ezzel összefüggésben ismertetik és értékelik a Múzeumok Mindenkinek Program korszerű tevékenységi körét (kutatás, képzés, disszemináció, koordinátori hálózat, stb.). Ezt követően mutatják be a teljes kiadványsorozatot, az egyes kötetek célkitűzéseit, célcsoportjait, a szubjektív véleményeket és látásmódokat.

A rendezvénysorozat 2011 júniusában vette kezdetét. Első állomása június 1-jén Debrecenben volt, majd Győr, Nyíregyháza, és Pécs következett. A programok 2011 őszén folytatódnak.

A Múzeumi iránytű valamennyi kötete a www.mokk.muzeumokmindenkinek.hu honlapról ingyenesen letölthető.