Parti Nagy Lajos Az étkezés ártalmasságáról – olvassa el!

2011. július 13. 18:36 - étkezés ©Voltak már úgy, hogy tetszett egy könyv, ennek ellenére nehéz róla beszélni illetve írni? Most én így vagyok. Átlapoztam, aztán nekiálltam és kiolvastam a könyvet. Most meg bele-beleolvasgatok, eszembejut egy-egy részlet, valami történet-foszlány, megkeresem és újraolvasom. Hát ez van, nagyon tetszik.

A könyv pedig? Nem a történet - de mégis, nem a stílus - de mégis, nem a téma – de mégis; mégis mind a három: a történet, a téma és a stílus is magával ragadott. A történet röviden: a istenháta mögötti település, Tömpemizsér kultúrházában termékbemutatót tart egy pár: előadó és menedzser. A termék a saját bt-jük által forgalmazott Emese Acapulco Diabetikus Gyógyíró, amely az örök fiatalság ősanyja, a méregtelenítés istennője. S bár az egész könyv egy szózuhatag, az előadást tartó férfi szózuhataga, s nincs benne klasszikus leírás, jellemzés – ha figyelmesen olvassuk, mindent láthatunk és megtudhatunk. Lelki szemeink előtt ott van a kultúrház tele emberekkel, akiknek „testi paramétereik” határozottan mutatják, hogy méregtelenítésre van szükségük. El tudjuk képzelni a menedzser Ilikét, aki a büfé és a WC között ingázik, így akarván megtartani „normál” súlyát.

Két szálon, párhuzamosan folyik a szövegelés: a közönséghez és Ilikéhez. A gyakorta emlegetett Gyógyíróról lassan kiderül az igazság, mivel a sűrű „kedves egészségükre” szöveggel kísért „mérőpoharazás” megteszi a hatását. A könyv elején elejtett pár szó valamint felháborodás érthetővé válik, amint kimondásra kerül az Emese Acapulco igazi volta. Mire a kultúrház félig kiürül, addigra a Gyógyírón kívül az életről, a szerelemről, a halálról – no és a „táplálkozásról” – ugye ez az előadás témája is - sok mindent elmond a főhős. Míg a könyv elején világosságot, fényt akar, a végén már azzal is megelégedne, ha legalább sötét lenne. Ha legalább sötétben lenne a színpadon szumo-súlyával beszorulva egy eldőlt, összetört szószékben.

Görbetükör nekünk és rólunk Parti Nagy Lajos stílusában, fantasztikus szókreálmányokkal, fantasztikus mondatokban, életszagúan.

(Mellesleg a könyvet odadugnám pár botcsinálta természetgyógyász és mindenféle csodatermékkel házaló orra alá.)

Parti Nagy Lajos: Az étkezés ártalmasságáról
Magvető Kiadó, ISBN: 9 789631 428667

Hozzászólások (1)

  • anon
    morzsa

    Ha még nem ismernéd, Parti Nagy Lajos  fenti könyvét: Az étkezés ártalmasságáról című kötetet – vagy éppen azért, mert ismered ezt avagy más írását, találkozhatsz a szerzővel szeptember 29-én, csütörtökön 16 órától az Írók Boltjában (Budapest VI. Andrássy út 45. ) A szerzővel Csáki Judit beszélget.

    szept. 22, 2011