A Sziget a legsokszínűbb fesztivál

385 ezren voltak az idei Szigeten, ami tōbb mint tavaly, de picit elmarad az eddigi rekordtól. Idén volt a legerősebb a zenei felhozatal, viszont a svájci frank is, ami rányomta a bélyegét a jegyvásárlási kedvre. A Sziget nagykorúvá érett, mostanra Európa egyik legnagyobb és legismertebb fesztiváljává vált, bezsebelt számos nemzetközi szakmai elismerést és a szaksajtó egyértelműen a legnemzetközibb, legsokszínűbb rendezvényként emlegeti.

Hat kontinens mintegy ötven országából érkeztek az idei Szigetre, ami - nagykorúságát elérve - már az egyik legfontosabb kulturális, zenei esemény Európában. A Szigetre érkező zenészek, látogatók és a nemzetközi média képviselői is egybehangzóan állítják, hogy ilyen változatos, sokszínű programkínálatot sehol máshol nem tapasztaltak. Emellett dicsérik a szolgáltatások és az infrastruktúra magas színvonalát is, ami szintén egyedivé és kiemelkedővé teszi a Szigetet.

A Sziget költségvetése az idén jelentősen megnőtt, köszönhetően – többek között - a terület bérleti díjának, a biztonsági fejlesztéseknek és nem utolsó sorban - az utolsó pillanatban leszerződtetett - Prince gázsijának. Ezt a növekedést - habár pár ezerrel több látogató volt mint tavaly - a bevételek sajnos nem tudták kompenzálni. A 19. Sziget a legnemzetközibb, zeneileg a legerősebb, gazdaságilag pedig a leggyengébb fesztivál lett. Annak ellenére, hogy az idén a rendezvény - a legutóbbi másfél évtizedben második alkalommal - veszteséges lett, nincs veszélyben a jövőre jubiláló, 20. fesztivál, hiszen a Szervezőiroda többi rendezvénye jelentős növekedést ért el. Azok nyeresége meghaladja a Sziget mínuszát, így a szervező cég, a Sziget Kft. továbbra is nyereséges lesz.

A külföldi sztároknak nagyon bejött a Sziget. Prince például az elején azt mondta, hogy egy másfél órás programmal készül, s majd meglátja, lehet akár hosszabb is. Végülis valamivel több, mint két és fél órát zenélt. Aztán másnap is visszajött, egy barátnője koncertjét nézte meg egy kisebb színpadon. Már Jeremy Irons is tudja milyen a Sziget, hiszen ő sem hagyta ki Prince koncertjét. Nagy-Britannia egyik legígéretesebb énekesnője, Kate Nash is teljesen felpörgött a Szigeten. Amennyire visszafogott volt az elején és nem akart interjúkat adni, a show után sorban várta az újságírókat, nagy örömmel. Mindenképpen a legextrémebb környezetben a 3FeetSmaller zenekar fogadta a rájuk kíváncsi médiumok képviselőit. A backstage tusolókonténerében, egy-egy tusoló alá állva adták a kérdésekre a válaszokat.

Az idei Szigeten sosemlátott kunsztot mutatott be Deborah 'Skin' Dyer, a Skunk Anansie fronthölgye. A koncert hevében egyszer csak a “közönségre lépett”, s a rajongók kezein lépdelve énekelt, majd a nagyérdemű úsztatta vissza a színpadra. A Skin produkcióját nemcsak a Nagyszínpad előtt állók díjazták nagy ovációval. A koncert végeztével a backstage-ben lévő zenészek, a többi aznap fellépő sztár felállva tapsolták meg Skint, amíg bevonult az öltözőjébe. Ilyet még a sokat tapasztalt backstage személyzet sem látott az évek alatt.

S végül még egy kis színes: a talált tárgyak osztályán ledaott cuccok hűen képezik le a Sziget lakosságát. Találtak például kerékpár első kereket, ami arra utal, hogy a Szigetlátogatók előnyben részesítik a környezettudatos közlekedést. Leadtak több, pénzzel teli tárcát is – ez jófejségre utal. Előkerült egy komplett irodai kosztüm. A tulajdonosa feltehetően itt öltözött át “fesztiválosba”, hogy bulizzon éjszakáig. És egy holland csapat egy komplett doktori disszertációt talált, ami alátámasztja azt a kutatási anyagot, hogy a szigetlakók nagy része értemiségi vagy legalábbis jó úton van azzá válni.

Sziget zárónapján, a White Lies koncert után már megkezdték a Nagyszínpad bontását. A Sziget bontása és takarítása 1 hetet vesz igénybe és utána indulnak meg a kertészeti helyreállítási munkálatok.