Műzöld – egy könyv azoknak, akik szeretik a természetet

2011. augusztus 14. 19:59 - 

  ©  „Előre bocsátom minden kedves olvasónak, hogy ez nem egy klasszikus szépirodalmi mű ……” így kezdi a könyvének bemutatását a szerző. A kis, valamivel több mint száz oldalas könyvecske a természetvédelem érdekében íródott.
 Nincsenek benne számhalmazok, táblázatok, száraz statisztikai adatok, felsorolások, kemény érvek. Vannak jól formált mondatok, amelyek a józan észre kívánnak hatni: hogy például a kivágott erdők helyére újat kellene ültetni – na adj isten, esetleg ki se vágni. Vagy nem kellene szemetet magunk körül hagyni, hanem szelektíven gyűjteni. Nem kellene ok nélkül pusztítani a környezetünkben levő hasznos állatokat, légyen az bármilyen kicsi, vagy esetleg „nem szeretem” – gondoljunk a pókokra, békákra.
Mindez azonban – valljuk be – nem új dolog, s ha van szemünk, akkor ezt rengeteg kiadványban olvashatjuk is. Miért más mégis ez a könyvecske, mint a többi e témában íródott? Mert ezek a „hasznos tanácsok” be vannak ágyazva a szerző saját színes történeteibe - Jucus macska hogy került a kakas háremébe, avagy a 30 fős óvodai csoport  látogatása az állatkertben és még sorolhatnám. Ezenfelül  még ott vannak a fantázia történetek, melyben például a medvééknél azért magas az áramszámla, mert az egész család imádja a romantikus filmeket, vagy megtudhatjuk, hogy a sünnek hogy sikerült az afrikai kirándulása.
Valóság, fantázia, szomorú kilátások ….. de lehet még változtatni, még nem késő! Gondolj bele, Te mit tehetnél azért, hogy a könyv két madara ne kerüljön olyan helyzetbe, hogy már nem talál a földön leszállóhelyet magának, élelemről nem is beszélve.
Jó stílusú, szórakoztató könyv tanulságokkal.
 
Czeglédi Csaba Műzöld
Underground Kiadó
ISBN 978 963 081 856 8

Hirdetés