2018. november 18. - vasárnap

A Múlt visszavág - Az adósság

Kinyomtatom...
Sam Worthington és Jessica Chastain Az adósság c. filmben

John Maddent nem izgatta, hogy legújabb filmjének címe, a kissé fantáziátlan Az adósság, manapság az egyik legrosszabbul hangzó szó a kontinensen. Azt viszont pontosan tudja, hogy ellene nem harcolni kell, hanem visszafizetni illik azt.

Esetünkben nem pénzbeli tartozásról van szó, hanem történelmi és lelkiismereti elszámolás körül forog a történet. Egy háborús bűnös felkutatása, felelősségre vonása, három Moszad ügynök elszánt üldözése, a 60-as évek kettészelt Berlinje, a hidegháború forró pillanatai adják a historikus hátteret, és egy szenvedélyes szerelmi háromszög jól megrendezett története fonja át a kíméletlen hajszát.

A hitelesség deficitjéről szól Az adósság, melynek fő csapása morális, de politikai krimi és akciófilm a javából, amelyben a jeleneteket, úgy érezzük, mintha maga az élet rendezné, mely során néha sikerülnek a dolgok, néha nagyon nem. A rendezés ettől professzionális.

Sam Worthington és Jessica Chastain Az adósság c. filmbenSam Worthington és Jessica Chastain Az adósság c. filmben

Egy Vogel nevű orvos utáni nyomozás áll a középpontban, aki az auswitzi-birkenau-i tábor „halálangyala”–ként emberkísérleteket hajtott végre a fogvatartottakon. Valójában Jozef Mengeléhez kötődik a szörnyű tettek a többsége, de őt az igazságszolgáltatás sosem tudta elítélni, mivel Dél-Amerikában sikerült meghúzódnia. A film egy képzeletbeli adósságot is leró Vogel figurájával.

A 60-as évek hűvös politikai nyugalma nem hűtötte le, csak elfedte a háború okozta lázas sebeket. A három ügynök közül Rachelt és David-et családi veszteségeik és igazságérzetük vitte az izraeli ügynökök sorába. Stefant is az igazságszolgáltatás vezérelte a színfalak mögötti harctérre, de ő a tényeket elég pragmatikusan kezeli. Üldöznek, közben ők maguk is üldözöttekké válnak, mivel elszámolásuk a tanúságtevők felelőssége, és ez jobban kötelez, mint azt maguk is gondolnák.

A hihetőséggel viszont mindenkinek el kell számolnia, így a rendezőnek is. A fő konfliktus kiindulópontja, miszerint a történteket, a valós tényeket mennyire manipulálhatjuk magasabb szempontokra hivatkozva, nos, erre jócskán akad példa napjainkból is. Ellenben a film hőseinek szembesülése a múlttal, a megvilágosodás pillanata viszont már erős kételyeket ébreszthet bennünk. Az ügynöknő lánya könyvben örökítette meg az 1965-ben történteket anyja elmondásai alapján, így Rachelnek már annak megírása kezdetén rá kellett volna döbbennie, hogy amit felvállaltak harminc évvel ezelőtt, az vállalhatatlan. Viszont a könyv fontos dramaturgiai eleme a sztorinak, mivel minket is ügyesen megvezet. Azok a kamara-jelenetek azonban nagyon eltaláltak, ahol az emberi játszmákban történelmi dilemmák is megfogalmazódnak plasztikusan, didaktizmus nélkül.

A jól megírt forgatókönyv megbízhatóan kiszámíthatatlan az akciójenetekben, és kellően érzékeny a szerelmi drámában. Az élet dramaturgiáját követi, ami az esetek többségében mindig átrendezi a sorokat, a sorsokat.

A szürkére igazított képeken a néhol Berlinnek álcázott budapesti utcákon ismerősen csattogó sárga villamos is a kor atmoszféráját eleveníti meg.

A színészek kiválasztásában sem hibázott a rendező. A kettős idősíkban játszódó történetben értelemszerűen kettőzött a szereposztás. Az ifjabb Rachel szerepében a szépségesen törékeny Jessica Chastain talpraesett ügynök és a férfiakkal egyenrangú elszántságban is. Sokaknak az Avatar című mega-moziból lehet ismerős Sam Worthington, az ő David alakjának szintén a sorstalanság adatott meg, amit a béke évei csak még inkább elmélyítettek. Ezt leginkább az idősebb David szerepét játszó Ciarán Hinds szétesett arcvonásai hitelesítik, amely egy megalkuvásra képtelen embert villant fel. A magyar származású Marton Csokas sármos, cinikus fiatal Stefanja is jól illeszkedik a hármasba. Jesper Vhristiensen Vogelként finoman egyensúlyoz a megnyerő orvos és a könyörtelen náci tiszt szerepében. Tom Wilkinson és Helen Mirren játéka pedig ékes bizonyíték arra, hogy jelenlétük a filmvásznon nemcsak indokolt, de minden esetben nézői élmény is.

Pontosan átgondolt, feszültséget, akciót, érzelmet, emberi tényezőket patikamérlegen kimérő film Az adósság, mégsem steril alkotás, mert a döntéseiben sérülékeny embert is képes ábrázolni.

8/10 pont

Az adósság (The Debt) - színes, feliratos, amerikai thriller, 114 perc, 2010
Rendezte: John Madden
Szereplők: Sam Worthington (a fiatal David), Helen Mirren (Rachel Singer), Ciarán Hinds (David), Marton Csokas (a fiatal Stefan), Jessica Chastain (a fiatal Rachel Singer), Tom Wilkinson (Stefan), Jesper Christensen (Vogel)

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

2018. november 28-tól öt napon keresztül a budapesti mozivásznakon rendeznek villámcsődületet az elmúlt év legizgalmasabb animációs sztárjai.

Anabel Montesinos és Marco Tamayo (foto Valuska Gábor)

Gálakoncerttel ért véget november 11-én a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál.

plakát

Mészáros Antónia, az UNICEF magyarországi vezetője nyitja meg a 15. Verzió Filmfesztivált este 7-kor a Trafóban.