A leégett Vadász Stúdióról

... (a tetőtérben) Megrázó, szörnyű látvány fogad, torokszorító, mert az ember pontosan tudja, hogy felmérhetetlen kár keletkezett. Több életnyi szellemi alkotó munka pár óra alatt ment tönkre …..” - írta az építészfórum január 26-án.

Szóval döbbenet, szóval juj – de sajnos, ez nem az a jujj (ezt már megmondom) – hanem egy komoly, döbbenetes, szívet markoló és lélekbe vágó juj, egy hatalmas jaj. 2010 és 2011-ben ajánlottam egy-egy könyvecskét olvasásra, jól ismert építészünk tett igen sikeres vargabetűt az irodalom területére. Aki ismeri Vadász Bencét, talán nem lepődött meg ezen a “kilengésen”, aki nem ismeri, de szereti az irodalmat, az meg örült egy friss és eredeti hangnak.

Vadász Bence elsősorban építész, ismert, elismert építész, egy építészdinasztia tagja, akik beírták nagy betűkkel nevüket a magyar kultúra építészettel kapcsolatos rovatába.

És itt a hír, amely hallatán kiszakad az emberből a döbbenet jaja:
Az iroda húsz alkotói éve most csak egy halom szénné égett papír, számítógép másológép, szarufa, cserép, kábel... - írta az építészfórum - a Tűszvész a Vadász irodában – segítsünk! című cikke.

Ajánlom a dinasztiáról készült filmet “Építészet a negyediken”, (A film rendezője: Csontos János, az operatőr: Farkas Antal, Vadász Bence és a dinasztia A Vadász építészdinasztia négy generációját mutatja be a portréfilm: a már elhunyt dinasztiaalapítót, Vadász Mihályt, a hazai Bauhaus jeles alakját; fiát, Vadász György Kossuth-díjas építészt, a hannoveri expopavilon tervezőjét; unokáit, ifj. Vadász György statikust és Vadász Bence építészt; valamint dédunokáját, a pályakezdő építész Vadász Balázst. A középpontban Vadász Bence Ybl-díjas építész munkássága áll, amely a korábbi nemzedékek tapasztalatait mesteri módon ötvözi, sőt a holland De Stijl mozgalom tradícióit is meghonosította Magyarországon.)

Továbbá ajánlom a Vadász Bencével készült interjút, amikor már az építőiparban is sejteni lehetett, hogy nehezebb korszak következik: http://www.archtv.hu/node/1257

És nem utolsó sorban ajánlom a két könyvecskét, amelyek Vadász Bence „irodalmi arcát” mutatják be: