Az Athenaeum Kiadó márciusi ajánlata

Két könyv a hónap kínálatából: egyik szerint sosem lehet tudni, mit találhatunk a szemétben, a másik pedig a világmindenség legarcátlanabb rablásának történetét meséli el.

2012. március 2. 16:06 -  

 

 

  ©Andy Mulligan: Trash
Fordította: Cseicsner Otilia

A történet egy meg nem nevezett harmadik világbeli országban játszódik, a nem túl távoli jövőben – vagy talán a jelenben? A szemétdombi családok élete a városból érkező szemétszállítmányoktól függ: a műanyag, a fém és a papír értékes, eladható. Egy nap a kisfiú, az ürülékkel teli rongyok és rothadt gyümölcsök között, egy oda nem illő tárgyra bukkan: egy teljesen ép táskára. A táska tartalma rejtélyes, mégis a kiszabadulás és egy jobb jövő reményét jelentheti a számukra. A rendőrség is élénken érdeklődik a tárgy iránt, s a felajánlott jutalom egymás ellen fordítja a kis közösség lakóit. A dörzsölt kiskamasz és barátai hamarosan a rendőrség elől menekülnek, és minden ravaszságukra szükség van ahhoz, hogy épp bőrrel megússzák, s kiderítsék a táska titkát.
A regényből Stephen Daldry, A felolvasó és Az órák rendezője készít filmet.

2012. március 2. 16:07 -  

 

  ©Ben Mezrich: Szex a Holdon
Fordította: Nagy Gergely

Thad Robertsről senki sem állíthatja, hogy ne lenne kitartó: évekig készül a NASA-felvételire, modell felesége pedig kitartóan támogatja. A Johnson Űrközpontban aztán megragadja a kínálkozó lehetőséget, s mint a legvagányabb – s talán a legidősebb – gyakornokot, hamarosan mindenki megismeri a nevét. Társaival elképesztő csínyeket tervelnek ki, s a legvadabbnak és legveszélyesebbnek ítélt szélhámosság végrehajtóját rendszeresen megünneplik. 2002-ben, a 25 éves férfi és 20 éves barátnője azonban olyasmire vállalkoztak, amit ép ésszel senki se merne megkísérelni: egy furgonnal ellopják az Űrközpontban őrzött holdköveket, melyeket még az Apolló program során hoztak le a Földre. A felbecsülhetetlen értékű, de leginkább pótolhatatlan köveket aztán a világhálón próbálják meg értékesíteni.
A rablás kitervelésének és menekülésüknek kalandjait írta meg a szerző, akinek a Véletlenül milliárdos című kötetet is köszönhetjük.