Felújítva - Nyócker 8D

Nemcsak felújították a sztorit, de mostmár 3D-ben követhetjük nyomon a két szerelmes (?) tini történetét, akik apáik vitái miatt nem lehetnek együtt. Miközben képet kapunk arról milyen is az élet a Nyóckerben. Akinek tetszett az első rész, annak szinte biztos, hogy ez is fog. Mondjuk a 3D hatás nem túl sok helyen "jött át", de ettől függetlenül egy élvezhető alkotás lett.

2004-ben készült az első magyar gettórajzfilm, Budapest leghírhedtebb kerületéről, ami letarolta a világ animációs fesztiváljait és igazi kultfilmmé vált itthon is. Azóta felnőtt egy újabb generáció, akik már máshogy látják a világot, ezért látták szükségesnek a folytatást. Mondjuk úgy, hogy újraértelmezték vagy korszerűsítették, aktualizálták.

A film (rajzolt) szereplői most is L.L Junior, Szabó Győző, Gryllus Dorka, Fullajtár Andrea, Gesztesi Károly, Pindroch Csaba, Badár Sándor, Horváth János, Szacsvay László és Ganxta Zoli hangján szólalnak meg, és néhányuk az arcvonásait is kölcsönözte a karakterének. Ez mondjuk nem újdonság azoknak, akik látták az első részt.

A budapesti dzsungel mélyén, a nyolcadik kerületben néhány tanuló köztük cigányok, magyarok, egy kínai és egy arab arra szövetkezik, hogy a lehető leggyorsabban rengeteg pénzt állítson elő. Pénz persze mindig kell. De mire kellhet nagyon sok pénz? Az a helyzet, hogy Ricsi nagyon szerelmes Julikába, de mivel a szüleik gyűlölik egymást, ezért Julika egyáltalán nem érdeklődik Ricsi iránt. Ricsi azt a tanácsot kapja, hogyha van pénz, akkor van nő is, így születik az ötlet, hogy...

Olajat fognak előállítani, méghozzá a Nyócker kellős közepén. Egy ideig megy minden, mint a karikacsapás: a piti kis bűnözők és a korrupt rendőrök háta mögött a gyerekek azt használják, ami van nekik: az eszüket, a fantáziájukat és az ügyességüket. Túljárnak minden és mindenki eszén. Szegénység, kurvák, stricik, gravitáció, tér és idő nem számít... így egy találmánnyal visszautaznak a múltba, mamutokat ásnak el, és most 2012-ben megkezdik a kitermelést. A Nyócker alatt hatalmas olajmező képződik, és a gyerekek pillanatok alatt mesés gazdagságra tesznek szert. Az üzlet beindul. Rambo DVD díszkiadásban, ötcsillagos sulibüfé, arany rolex mindegyikük kezén, Szinyei-Merse Majálisa rajzórára bevitt feladatként.

A szülők természetesen gyanút fognak, de ami ennél rosszabb, gyanút fog a világ is. A hirtelen felbukkanó rengeteg olaj zavart okoz a gépezetben és a nagyhatalmak nyomozásba kezdenek. A Nyócker körül szűkül a kör…. de ami ennél is rosszabb, hogy a dolognak híre megy, és már az USA-ban is erről beszélnek. Az amerikai elnök pedig kiadja a parancsot, hogy bombázzák le a helyszínt....

Szerintem, ha tetszett a 2004-es változat, akkor ez is fog, mert nagyban hasonlít rá, ugyanazok a szereplők, még a dalok között is van olyan, ami már korábban is megszólalt. A zenei betéteket LL Junior, a Ludditák, a Modul & Dermot, Ogly-G., CopyCon, GanXsta Zolee, a Balkán Fanatik, a Spacecafe, a Kamikaze és Dopeman adják elő.

6/10 pont

Nyócker 8D - magyar animációs film, 87 perc, 2012.
Korhatár besorolás: a megtekintés tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott

Rendezte: Gauder Áron
Szereplők: L.L Junior, Szabó Győző, Gryllus Dorka, Fullajtár Andrea, Gesztesi Károly, Pindroch Csaba, Badár Sándor, Horváth János, Szacsvay László és Ganxta Zoli