Húsz éves a Sziget

Minden eddiginél színesebb és izgalmasabb látványvilág tárul majd a szemünk elé. az idei (auguszus 6. és 13. között megrendezésre kerülő) Sziget Fesztiválon A jelentősen megújuló fesztiválon bár komoly kedvezményekkel várják a szép emlékeiket felidézni vágyó régi törzsszigeteseket, mégsem a nosztalgiázásé lesz a főszerep, hanem a jelen aktuális sztárjaira és trendjeire helyezik a szervezők a hangsúlyt.

Indul a jubileumi Sziget.
“Egy zötyköld mikrobuszban kezddött minden. Tavasz volt, még nem zöld, de már reményekkel teli. Félúton a fváros és a vidéki helyszín között, egy azóta elfeledett Sziámi koncertrl hazafelé tartva, Müller Péter Sziámi zenész, költ, színházi-filmes ember és Gerendai Károly koncertszervez hosszasan fantáziált.” – idézzük a 2002-ben kiadott Nagy Sziget Könyvet, ahogy kezdődött, megformálódott a gondolat, s ma már tudjuk, amit akkor még senki, hogy Európa Legjobb Nagyfesztiválja cseperedett abból a gondolatból.

1993-ban indult tehát hódító útjára, így idén már 20. alkalommal várja látogatóit a Sziget. Nagy ívet futott be ’93 óta, de bármennyit bvült, fejldött, gyarapodott, szépült és épült, a leginkább ma is az, aminek a kezdetekben szánták: egy hét önfeledt együttlét. Csakhogy közben több korosztály ntt fel úgy, hogy a Sziget meghatározó generációs élményükké vált. Milliónyi magyar és külföldi fiatal szerzett e parányi földdarabon életre szóló emlékeket. A „Sziget” ma már nemcsak hazánkban bír többletjelentéssel, de az egyik legismertebb magyar szóvá vált az egész világon, ami a használói körében számos jelentéssel bír. A „Sziget” egy olyan különleges földrajzi helyet takar, ahol rég nem látott ismersökkel futhatunk össze, ahol új barátokra tehetünk szert, ahol nagy szerelmek szövődnek, ahol mindenki könnyen eleresztheti napi gondjait.

Az első években még a „világegyetemisták találkozóhelyeként” aposztrofált rendezvény mára valóban a világ fiataljainak a találkozóhelyévé vált, egy olyan nemzetközi fesztivállá, ami egyedi jellemzivel, így például helyszínével, programkínálatával, szolgáltatásaival, de nem utolsó sorban atmoszférájával, szellemével méltán vívta ki helyét a legjobbak között, sőt, lett a legjobb. Hiszen a Sziget ma már Európa elismerten legjobb nagyfesztiválja, Magyarország elsszámú turisztikai attrakciója, de a Szigetesek számára még mindig leginkább a nyár legjobb hete, amit már a hosszú téli napokon is jó várni.

„1993-ban még fel sem merült, hogy egyszer a huszadikat fogjuk szervezni, közel a húszhoz, nemrég pedig még azt nem sejtettük, hogy megannyi akadály nehezíti majd a felhtlen ünneplést. Nagyon összecsaptak az elmúlt időben a fejünk felett a hullámok” – mondja a főszervező. „A megannyi akadály ellenére a 20. Sziget programja ma már 95%-osan kész és bár szívesen költöttünk volna
többet is a jubileum okán, igyekeztünk olyan Szigetet összerakni, ami friss, izgalmas, látványos és méltó az ünnepi alkalomhoz.” - állítja a főszervező. Elmondása szerint a fesztiválnak nem szabad a múltra koncentrálnia.
„Persze jó dolog a nosztalgia, remélem sokakban sikerül majd a régi szép emlékeiket felidézni. Talán a jubileum kapcsán sokan kedvet is kapnak, hogy újra kilátogassanak a Szigetre egy kicsit, de ne azért jöjjenek, hogy hátha fellépnek a húsz évvel ezelőtti kedvenceik, hanem azért, hogy megnézzék, milyen a világ 2012-ben, kik a mai fiatalok kedvencei szerte Európában. Én abban hiszek, hogy olyan huszadik Szigetet kell csinálni, ami után még többen akarnak majd eljönni a huszonegyedikre.” – mondta Gerendai Károly.

Az biztos, hogy idén a rutinos szigeteseknek is újra kell tanulni majd a Sziget térképet, hiszen számos helyszín költözik új helyre, nagyon sok minden átalakul, megújul, néhány programhelyszín – a költségvetés szorításában - megszűnik, de közben új helyszínek is megjelennek a kínálatban, s lesz olyan színpad is, ami átadja a helyét másnak, viszont programkínálata felbukkan egy másik helyszín új programsávjában. Egy dolog, ami állandó: a Sziget programjainak sokszínségét tekintve még mindig a legváltozatosabb fesztivál lesz Európában.

Költözik...
... a Világzenei Nagyszínpad a korábbi Nagy Utcaszínház helyszínére (ahol a kezdetekkor még a Nagyszínpad állt), s immár 5 programsávval OTP Bank World Music Party Színpad néven várja rajongóit. A Nagy Utcaszínház a tavalyi Rock-Metal Nagyszínpad helyére kerül. A rendkívül népszer Roma Sátor a „színházi domb” mellé
kerül, vele szembe költözik az European Meeting Point, míg a Logikai Játékok Sátra az Octopus helyét foglalja el. Az összművészeti helyszín a tavalyi MR2 színpad helyén lesz, míg a Magyar Nagyszínpad a korábbi világzene helyszínre költözik. Az Afro-Latin Színpad és Világfalu a Blues Színpad helyére lesz áttelepítve. Az A38 Színpad a Nagyszínpad mögötti rétre kerül és immár 7 sávban ontja a zenét, a korábbi helyét pedig a Sporthelyszín foglalja majd el. És végül visszamegy eredeti helyszínére a Magic Mirror.

Nagyobb lesz...
...az Arena, és immár két új sávot is befogad, történetesen a korábbi Európa Színpad programsávjait.

Újra lesz...
... a Szigeten a rendkívül látványos, hatalmas siker Luminárium, amit a tavalyi medúza helyén pillanthat meg a látogató.

Új helyszín...
... a Szigeten a Holland Meets Hungary, ami a régi Afro-Latin Színpad & Világfalu helyén lesz látható és az olasz kemping csücskénél üti fel a fejét a szintén idén debütáló Mambo Színpad.

Látványos elemek...
... is tarkítják, színesítik a jubileumi Sziget arculatát. „A nadrágszíj meghúzása mellett azért igyekeztünk fejleszteni is a Szigeten. Talán a legjelentsebb fejldés, ami reményeink szerint a Sziget nemzetközi versenyképességét is tovább ersíti, hogy jelentős összegeket fordítunk a rendezvény helyszíneinek a dekorációjára és az általános vizuális megjelenésére” – állítja Gerendai. Így a közösségi tereken felbukkanó látványos megoldások, látványelemek és látványos programok térvilágítások, programhelyszínek bels és külső dekorálása látványosan is feldobja majd a 2012-es Sziget képi világát.