Bosszúállók - Gyűjtöd már a figurákat?

Bár a premiervetítések lezajlottak, a kritikusok, bloggerek és lelkes filmzabálók tollából kipattant beszámolók pedig már egy jó ideje ellepik a cyber teret, az elsöprő hullámnak koránt sincs vége.

Sőt! Fórumok, különféle internetoldalak és tweet-ek sorai tesznek jelentést arról, ki hanyadjára, illetve hányszor és mikor tervezi még megnézni a Bosszúállókat. Valóságos láz tört ki, a jegypénztáraknál pedig kasszát robbantottak mindenki meglepetésére, vagy legalábbis az enyémre.

2011. május 9. 12:57 - Nem csak ütünk, de az eszünk is vág. ©Nem csak ütünk, de az eszünk is vág.
Nem csak ütünk, de az eszünk is vág.

Tartozom egy vallomással. Elsőre én nem tartottam túlságosan nyerő ötletnek ennyi képregényhőst egy helyre zsúfolni, sőt, kifejezetten veszélyes elegynek gondoltam, amivel lehet bukni, közepesen, esetleg elég jól kaszálni. Nem feltétlen egy bombabiztos recept a sikerhez, másrészről azonban a bevált módszerek, melyek az ilyen jellegű produkciókra oly jellemzőek kristálytisztán felmutathatóak. Joss Whedon-on elég nagy volt a nyomás mind a képregény-geekek, mind pedig a filmben közreműködő személyek és társaságok részéről, és végül csapatával együtt a jól bejáratott megoldások mellett tette le a voksát.

Nem kerülöm tovább a forró kását, az egyik legnagyobb meglepetést a Bosszúállók kapcsán számomra a box office mutatók, vagyis a bevételi oldal jelenti. Álmomban sem gondoltam volna, hogy ekkorát szól majd, pedig a filmet bevezető kampány alapján lehetett rá számítani. Az utóbbi időben szinte hetente – sőt naponta! – csepegtették az infókat a különböző karakterekről érdeklődést keltve ez által nem csak a képregény fanatikusokban. A Bosszúállók hallatán előbb vagy utóbb szinte mindenkinek megcsillant a szeme, még azoknak is, akik nem látták a különálló filmeket. Szép és eredményes promóciós munka. De nézzük tovább a meglepetéseket!

2011. augusztus 19. 5:43 - Óriások akció közben ©Óriások akció közben
Óriások akció közben

A film másik nagy durranása kétségkívül humoros jellege, melynek alapját a főhősök nagyon eltérő személyisége szolgáltatja. Lényegében ez adja meg a produkció esszenciáját, még pedig oly mértékben, hogy nélküle valószínűleg egyfajta tisztán és egyszerre üresen látványos koncentrátumot kaptunk volna. Humor terén akár elfért volna még egy-két kilengés, amolyan kísérletező jelleggel, alapvetően azonban biztonságos zónán belül maradtak. Túl sok mindenkinek kellett megfelelni.

A harmadik ütőkártya a karakterek megfelelően eltalált arányban történő szerepeltetése. Nem csak Iron Man, de a többi szuperhős is megkapta a lehetőséget, időt és képkockát saját beszólásaihoz és bájának megcsillantásához. A megmérettetések által előidézett apró módosítások az egyes személyiségekben valósággal életet leheltek az egyébként kissé esetlen, szögletes és nagyléptékű karakterekbe. Talán egy kicsivel több kiegyenlítés, színesítés még itt is belefért volna, ami engem illet.

És mi a helyzet a látvánnyal? Ez kéne, hogy legyen a negyedik pozitívuma a filmnek, gondolnád. A gigantikus ütközések, zúzások és összecsapások, a levegőben hömpölygő és hullámzó hüllőszerű gépezetek, a láthatatlanná váló légpárnás hajó, ahol a szuperhősök gyülekeznek, stb., mind csak smafu? Elismerem, van jó pár szemet gyönyörködtető felvétel és jelenet, de egyáltalán nem minden esetben bravúrosan kigondolt és kiemelkedően vízionizált. Ezen a téren is a fentebb már említett megközelítéssel lehet időnként találkozni. Azok a jól bejáratott módszerek… Igen, nagy volt a nyomás, sok pénz forgott kockán, de tudjátok mit, a kreativitásnak akkor sem szabad, egyszerűen nem függhet túl nagymértékben a bankóktól.

A Bosszúállók lehet számodra egy kellemes időtöltés, egy nagy vidámparki mulatság, amely a vagányságot előrébb helyezi a sztori vezetésnél, ahogy a bevált megoldásokat is a kísérletezgetéseknél. Egy hagyományos értelemben vett popcorn mozi, mely abszolút immunissá tesz a hibákkal szemben, míg tág pupillákkal a vászonra meredsz. A szerethető, esendő és kissé szögletes óriások kárpótolnak mindenért.

8/10 pont

Bosszúállók (The Avengers) - Színes, magyarul beszélő, amerikai akció-fantasy, 142 perc, 2012
Korhatár besorolás: megtekintése 12 éven aluliak számára nem ajánlott

Rendezte: Joss Whedon
Szereplők: Samuel L. Jackson, Chris Evans, Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, Tom Hiddleston, Stellan Skarsgård, Gwyneth Paltrow