Bemutatták a Budavári Libamájat

Hétfőn délelőtt, a Budai Várban, a Magyar Nemzeti Galéria teraszán vonultatták fel a hazánk séfjei által megálmodott Budavári Libamáj fogásokat. A magyar sztárvilág közismert gourmet-i társaságában bemutatott ételeket egytől-egyig ugyanazokból az alapanyagokból, csak más elgondolás alapján készítették el a szakácsművészek. A Budavári Libamáj variációkat először június 1-3. között lehet megkóstolni a Budavári Libamájfesztiválon, amelynek célja a magyar libamáj népszerűsítése.

Rúzsa Magdi, Borbás Marcsi, Rákóczi Feri és Demcsák Zsuzsa a magyar sztárvilág közismert gourmet-i is jelen voltak azon a sajtótájékoztatón, ahol bemutatták a 10 séf által megálmodott Budavári Libamájat. A Budavári Libamáj megalkotása igazán különleges élményben részesítette a jelenlévőket, hiszen miközben mindegyik séfnek ugyanazokat az alapanyagokat kellett használnia (libamájat, hántolt árpát, gyömbért, kakukkfüvet és zöldségeket), addig az elkészítésben a szakácsművészek szabad kezet kaptak. A szervezők a Budavári Libamájfesztivál hivatalos ételének Kerekes Sándor, az Almárium Bisztró séfje által megálmodott Budavári Libamájat választották, amely egy libamájas hurka libanyakba töltve, tárkonyos mustárral, házi kenyérrel. Többek között ezt a különlegességet is meg lehet majd kóstolni június 1-3. között a Budai Várban, ahol megrendezik a Budavári Libamájfesztivált. A rendezvény célja a hazai libamáj népszerűsítése és fogyasztásának ösztönzése.

2012. május 21. 11:09 - Libamáj ©Libamáj

A vásárt szervező Magyar Ízek Kereskedelmi Szövetség Zrt. vezérigazgatója, Pap Krisztián szerint: „A libamáj a magyar gasztronómia, a magyar gazdaság és a magyar kultúra egyik kiemelkedő része. Hazánkban több mint 400 éves hagyománya van a hízott libatenyésztésnek, több ezer ember megélhetését biztosítja az ágazat, illetve számos külföldinek a magyar gasztronómia egyet jelent a libamájjal, ezért is kell népszerűsítenünk ezt a különleges hungarikumot.”

A Budavári Libamájfesztiválon a látogatók az éttermek (Almárium Bisztró, Bistorant, Katlan Tóni Vendéglője a Malomhoz, Kővári Grill, NU Bisztró, Sági Szilárd Konyhája, Tigris Étterem) kínálta étkek mellett a Pataki Cukrászda libamáj fagylaltjából, libamáj zserbójából, a Csokoládia Manufaktúra libatepertős csokoládéjából, libamájhoz illő gasztronómiai különlegességekből (például lekvárokból, borokból, pálinkákból), valamint a Kézműves Magyar Ízek termékeiből kóstolhatnak és vásárolhatnak. A fesztivál díszvendége a Tokaji borrégió lesz, ahonnan a borászok a libamájhoz illő borokkal érkeznek. A szervezők a családosoknak koncertekkel, táncbemutatókkal, hagyományőrző játékokkal és gyerekprogramokkal is kedveznek.

2012. május 21. 11:12 - Budavári libamáj ©Budavári libamáj

A Budavári Libamájfesztivál napi belépője, kupon formájában, 5000 Ft vásárlás esetén, 2012. december 31-ig teljes egészében levásárolható a Kézműves Magyar Ízek Márkaboltjában (Budapest, III. Ker, Szőlőkert u. 4/b). A fesztiválról további információt a www.libamajfesztival.hu oldalon vagy a www.facebook.com/magyarizek oldalon lehet találni.