Színesebb, mint a Glastonbury

Hétfő hajnalban végérvényesen véget ért a huszadik Sziget, amiről a világ legnagyobb fesztiváljának titulált Glastonbury Festival alapítója is azt mondta: színesebb és tisztább, mint a Glastonbury. Ezt rajta kívül még 379 ezren tapasztalhatták meg, köztük a kezdetektől számított hatmilliomodik látogató is.

„Nem akarok haza menni!” - sűvített át egy hang a K-hídon a hétfő hajnali napfelkeltében, távozóban a Szigetről. De a jubileumi fesztiválnak sajnos immáron vége...

379 ezer látogatót számlált a jubileumi Sziget – nyilatkozta Gerendai Károly főszervező. „Ez a szám némileg elmarad a tavalyi látogatószámtól, de a jelenlegi gazdasági helyzetben nagyjából erre is számítottunk.” – mondta a Sziget alapítója, hozzátéve, hogy ennek ellenére nincs ok a panaszra, a költségek lefaragása miatt a fesztivál üzletileg így is sikeres lett.

A nemzetközi szakma színe-java kíváncsi volt a Szigetre. A fesztiválszakma talán legnagyobb élő legendája, a világ legjobb zenei rendezvényének tartott Glastonbury Festival alapítója, Michael Eavis először látogatott a Szigetre. A fesztiválszervezés doyenje már korábban, újságírói kérdésre, miszerint mit tegyenek a fiatalok, hiszen idén az olimpia miatt nem lesz Glastonbury, az nyilatkozta, hogy, mindenki menjen a budapesti Szigetre. Ő maga sem tett másként és feleségével 3 napot is eltöltött itt. A 76 éves és már több mint 40 éve fesztivált szervező Eavis elismerő szavakkal beszélt a Sziget tisztaságáról és változatosságáról. „Fantasztikus ez a fesztivál, színesebb és sokkal tisztább mint a Glastonbury.”

De nem csak a Glastonbury főszervezője gyűjtött tapasztalatokat az idei Szigeten. Itt járt a nemzetközi fesztiválszakma számos, – többek mellett a dán Roskilde, a szerb Exit, svájci Paléo Festivál - képviselője is. A mintegy harminc zenei rendezvényt képviselő szakembergárda a színesség mellett a szolgáltatások minőségét és változatosságát dícsérte, külön kiemelve a flottul működő készpénzmentes fizetési rendszert. A szekemberek szerint a látványelemekkel gazdagon tarkított Sziget vizuálisan is sokat fejlődött idén. Egybehangzóan állították, hogy a Sziget megérdemelten lett Európa legjobb nagyfesztiválja.

Olimpiai érmek is csillogtak a Szigeten. A londoni sportjátékon részt vett magyar olimpikonok közül sokan kilátogattak a fesztivál Olimpiai-, és Sporthelyszínére. Jakabos Zsuzsanna, Hosszú Katinka valamint az aranyba mártott kardú Szilágyi Áron is jött a szervezők hívására.

Megérkezett a Szigetre a kezdetektől számított hatmilliomodik látogató is. Egyből mindjárt kettő is. Augusztus 10-én kora délutánra várták a szervezők a Szigetre a fesztivál kezdetétől számított hatmilliomodik látogatót. Fél négy után lépett a szerencsés, illetve léptek a szerencsések a jegypénztárhoz. Történt ugyanis, hogy két barátnő egyszerre jött jegyet venni, s a Sziget főszervezője, Gerendai Károly pedig úgy döntött, mindketten megkapják a hatmilliomodiknak járó örök bérletet. A két diáklány, Katanics Kinga és Széles Fruzsina Veszprémből érkezett, mint elmondák, tavaly voltak először a Szigeten. „Annyira megtetszett, hogy akkor elhatároztuk, mindig eljövünk.” – mondta Kinga, aki alig hitte el, hogy mostmár örökös bérlettel jöhet - barátnőjével együtt - kedvenc fesztiválunkra.

Idén először a fesztivált a világ legnagyobb videomegosztó oldala élőben közvetítette, így válogatott programját az egész világon lehetett követni az interneten keresztül, a Sziget hivatalos YouTube csatornáján. „A Sziget ezzel a lehetőséggel jobban kitágíthatta a kereteit, s híre olyan helyekre is eljuthatott, ahová a egyéb csatornákon kevésbé. Reméljük, az internetes követők közül sokan személyesen is szeretnék a jövőben megtapasztalni a Sziget-feelinget.”- mondták a szervezők.

A látogatószámhoz képest elenyésző orvosi ellátás történt a Szigeten, nagyságrendileg annyi, mint az előző évben. Ezek szabadtéri rendezvényeken általában előforduló problémák voltak: így a napégés, a rovarcsípés, horzsolások, apróbb ficamok adták az ellátások döntő többségét.
Pozitívan számoltak be tapasztalataikról a Szigetet minden évben ellenőrző hatóságok, mint elmondták, összességében nagyon sokat javult a helyzet az előző évekhez képest.

28 ezer visszahozott PET palack, 2 700 újrahasznosított anyagból készült ajándék, ezer kupakból, dobozból, palackból és molinóból készített egyedi ékszer és naponta több mint ezer bulizó. Ez a Coke Gyűjtő Pont mérlege a Sziget nyolc napja alatt. Az üdítőipari cég által felállított gyűjtőpont, a Szigeten már több éve zajló szelektív hulladékgyűjtési programhoz csatlakozott, nagy sikerrel.
A The Killers koncert után már szedték ki a csavarokat a Nagyszínpadból és hétfő hajnalban elindult az egész Sziget bontása. Az építmények javát 5 nap alatt bontják le és mintegy 3 hét alatt teljesen kiköltözik a Sziget a szigetről. Ezután határozzák meg a terület rehabilitációjával kapcsolatos feladatokat, melyeket a szakemberek szeptember elejétől kezdenek elvégezni.

Jövő augusztusban pedig kezdődik a 21. Sziget...