Szerelem, szex, kegyetlenség - Vadállatok

A Vadállatok könyvadaptáció egy lebilincselő thriller, rengeteg drámával megfűszerezve (dráma nélkül nincs is film).

Három fiatal, Ben (Aaron Taylor-Johnson) - békeszerető, karitatív fiú -, a mélyhangú Chon (Taylor Kitsch) - exNavy SEAL katona - , és O (Blake Lively) Kaliforniában élik idilli kis életüket szerelmi háromszögben, miközben a világ legjobb marijuánáját termesztik (30%-os THC szinttel:), egészen addig, amíg a mexikói, kevésbé minőségi drogot termelő Baja kartell társukká nem akarja tenni őket. Chon és Ben azonban inkább eladnák vállalkozásukat, és teljesen otthagynák a drogbizniszt, minthogy egy ilyen kegyetlen bandának váljanak a tagjává. Mivel a kartell vezetőjét, Elenát (Salma Hayek) a fiúk szakértelme érdekli, nem enged, és elraboltatja közös szerelmüket, így zsarolva őket az együttműködésre. Ezzel vége a romantikázásnak, a szexjeleneteknek, és elkezdődik az akciódús, olykor véres cselekmény.

A film két különböző világot mutat be, kissé elcsépelten hangozhat (mert az is), hogy az egyikben a szeretet, a segítségnyújtás, a béke az úr, a másikban a pénz és a hatalom, bármi áron. Két embernél láthatunk igazi karakterfejlődést: Elena már túl sokat veszített ahhoz, hogy feláldozza még egy szerettét, így megenyhül, Ben viszont bekeményít, amikor szerelmét életveszély fenyegeti. Mindkét jellem kiforrott, hihetően ábrázolt, valószínűleg sokan ugyanígy reagálnának, ha ölniük kellene, vagy ha egy családtagjukat akarná valaki bántani.

A fiatalok közül Aaron Taylor-Johnson (Ha/Ver, John Lennon - A fiatal évek) játéka a leghitelesebb, a rendező kihozta belőle a maximális teljesítményt. Taylor Kitsch (John Carter, Csatahajó) játéka lélektelen, karakterének szövege klisékkel teli. Ez talán illik is egy brutális exkatonához, aki az erőszakhoz jobban ért, mint a lelkizéshez, tehát ez még annyira nem idegesítő jellemhiba, azonban Blake Lively (Négyen egy gatyában, A Zöld Lámpás, Pletykafészek) legalább egy darab könnyet kicsikarhatott volna magából a film folyamán. Mellékszereplőnek jó, de úgy látszik még nem képes drámai főszerepre. Ha tényleg Jennifer Lawrence (A hallgatás törvénye, Az éhezők viadala) játszaná O-t, mint ahogy eredetileg elképzelték, talán végig jobban izgulnánk az ügy sikeres kimeneteléért.
A nagyokról (Benicio Del Toro, Salma Hayek, John Travolta) úgy gondolom fölösleges is írni, hozták a papírformájukat, se többet, se kevesebbet, a legjobb jeleneteket az ő közreműködésüknek köszönhetjük.

2012. szeptember 28. 17:43 - A szerelmi háromszög ©A szerelmi háromszög
A szerelmi háromszög

A film brutális, Tarantino-ra emlékeztető jelenetei sokakat megosztanak, viszont szerintem ezek nélkül nem lehet hitelesen ábrázolni egy kegyetlen kartellt, és így nem igazán tudnánk átérezni a veszély súlyosságát, kell, hogy játszanak az ingerküszöbünkkel, hogy valóban a lélegzetünket visszatartva tudjunk izgulni a főhősökért, különben hamar feledésbe merülne a mozi.

A filmet Oliver Stone jegyzi, és ha befejezte volna a 117. perc környékén, azt mondanám legjobb rendezései közt van, de a történet második lezárása egy átlagos, ám átlagon felülien fényképezett TV film szintjére süllyeszti a mozit.

6/10 pont

Vadállatok (Savages) - feliratos, amerikai-angol thriller, 131 perc, 2012
Korhatár besorolás: 18 éven aluliak számára nem ajánlott

Rendezte: Oliver Stone
Szereplők: Blake Lively, Taylor Kitsch, Aaron Taylor-Johnson, Salma Hayek, Benicio Del Toro, John Travolta