2018. november 20. - kedd

Márciusra elkészül a Budapesti Music Center

Kinyomtatom...

A kormány a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló keretből 500 millió forintot csoportosított át a Budapesti Music Center befejezésére. L. Simon László kultúráért felelős államtitkárt Gőz László, a centrum igazgatója vezette körbe a készülő épületben.

A Budapesti Music Center közel 2,5 milliárd forintos beruházása állami támogatás nélkül, saját forrásból és bankhitelből kezdődött el. Később a központ a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel közösen pályázott az Európai Unió 9,8 milliárd forintos támogatására. A pályázatnak a BMC-re eső része 500 millió forint volt, azonban ezt átcsoportosították a Zeneakadémia felújítására. Az addig folyamatosan épülő Budapesti Music Center beruházása így megállt.

A kormány október 11-i ülésén a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból 500 millió forintot csoportosított át a Budapesti Music Center befejezésére. Ez az összeg fedezheti a főváros IX. kerületében található épület befejezését, illetve a szükséges felszerelések és berendezések – például a belső akusztikai burkolat, színpadtechnika, fénytechnika, hangtechnika, stúdiótechnika – beszerzését.

Gőz László, a BMC vezetője az október 17-én délelőtt tartott bejáráson elmondta: a kormány támogatásának köszönhetően jövő márciusban megnyílhat az intézmény. A beruházás befejezése után a zenei központban 25 új munkahely is létrejön, és nemcsak különleges koncerteknek adhatnak helyet, de zenei felvételek is készülhetnek az épületben.

L. Simon László kultúráért felelős államtitkár az épülő Budapesti Music Center bejárását követen kijelentette, hogy az ország egyik legjelentősebb kortárs kulturális beruházása valósul meg a Ferencvárosban. Részben a kormány támogatásának köszönhetően egy olyan zenei központ jön létre, ami a kortárs magyar komolyzene méltó otthona lehet. A kultúráért felelős államtitkár ígéretet tett arra, hogy a kormány nemcsak a beruházás megvalósulását, de a Budapesti Music Center jövőbeni működését is figyelemmel kíséri majd.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

fotó Nagy János

Ripoff Raskolnikov zenéje és világa sem illeszthető be a megszokott keretek közé.

Csernus Tibor és Juhász Ferenc

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a Várkert Bazár közös kiállítása, a Csernus és a Montmartre novembertől januárig izgalmas programokkal várja az érdeklődőket!

fotó: Kleb Attila

A Liszt és Prima-díjas zongoraművész belgiumi, kolumbiai és kanadai hangversenyei után a Fondation Cziffra által rendezett SenLiszt Fesztivál díszvendége és az eseménysorozat zenei versenyének zsűritagja.