Jan Yager: Azt hittem, barátok vagyunk

2012. november 16. 4:58 - azt ©Barátság-kutatás – van ilyen is. A terület egyik kutatója Jan Yager, aki azt az izgalmas kérdést boncolgatja: mit tegyünk, ha a barátunk elárul, megbánt vagy elhagy bennünket?
Az okostelefonok, sms-ek és Facebook korában – hogy több technikai csodát ne említsek – vajon hogyan alakulnak a barátságok? Ezek a technikai eszközök bár jelentős változást hoznak az életünkbe, alapvetően nem változtatják meg a barátságot, csak a kapcsolattartás formáját.

Mi is a barátság, kit nevezünk barátnak? – teszi föl az alapkérdést a szerző és válaszol is rá. A könyv első fejezete a barátság alapjait tárgyalja: a bizalomról, a beleérzésről, őszinteségről - de a féltékenységről, a klikkekről is beszél, amelyek befolyásolják, meghatározzák a barátságokat.

Nagyon fontos, hogy felismerjük a számunkra káros embereket, írja a szerző, s felsorol 21 negatív típust, akit érdemes kikerülni.

A következő fejezetben arra próbál magyarázatot adni, hogy miért bántják a barátok egymást, mi húzódhat meg a háttérben, mi történik valójában.

A családi problémák is befolyásolják azt, hogy a valakinek hogyan alakul a barátokkal való kapcsolata. A negatív hatások eredményezhetik azt, hogy az egyénnek problémái lesznek a barátkozással – de az is lehet, hogy pont az ellenkezője történik: mivel a családban nem azt kapta meg, amit szeretett volna, törekszik a hiányt a barátaival pótolni, kitölteni,
Jó tanácsokat olvashatunk arról, mit tegyünk, ha véget akarunk vetni egy barátságnak.
A munkahelyi barátkozásokról is van egy fejezet, ez is érdekes és szinte mindenkit érintő terület.

Az ártalmas barátságokon túl kell lépni – tanácsolja a szerző. A végkicsengése a könyvnek: a legfontosabb, találni új baráto(ka)t, ha a régivel megszakadt a kapcsolat.

Jan Yager Phd: Azt hittem, barátok vagyunk, 2012
Athenaeum kiadó, ISBN: 978 963 293 221-7