2018. június 22. - péntek

A Mikulás Montreálban

miku2Sziasztok!
Hozzánk 2012.december 5-én érkezett meg a Mikulás, olyan 6 óra körül. Mondta, hogy már járt Budapesten. Kicsit el volt szontyolodva, mert Pesten még volt hó a zsákjában, de aztán hogy Londonban az átszálláskor cserélték-e el a zsákját, avagy csak egyszerűen elolvadt a benne levő hó - elromlott a repülőn a hűtő? - nem tudja, de Montreálba érve nem tudott mit kiszórni.

 

Persze, szerinte nincs ok aggodalomra, mert a hókavaró szelek azok már ideérkeztek. Igaz, nem teljes műszakban dolgoztak ma még - szerintük a hóra lettek szerződtetve nem pedig maradék őszi avarra - de bele fognak lendülni. Aztán megérkezik a hó is, talán Nunavik felöl - hogy Made in Quebec lesz vagy Arktisz-i, ki tudja, de ugyanaz a minőség. Ez biztos.

Hogy el ne felejtsem, próbálkozott ugyan a szakállrázással is, csak éppen a sajtó, a fotósok!!! nem lettek értesítve - szerencsére, mert igen keveset tudott kirázni, valószínűleg az új szakállápoló krém az oka.

mikuNa, de a lényeg, hogy ideért. Reggelig dolgozik, aztán még hétvégéig pár helyen. Utána pihen egy kicsit, itt az újvilágban ez inkább olyan "főpróba-szerűség", hagyományőrző európai csoportok igénye. Aztán jön a munka dandárja, amiről nem lehet elfeledkezni egy pillanatra sem. Még a taxiban megnézte a kézipoggyászát, hogy abban benne van-e a Père Noël-szerelés. Benne volt. Kicsit remegett a keze – sőt a gyomra is - amikor a zárat nyitotta, mert lemerült a telefonja, és ha most fel kell hívni a menedzserét, hogy intézkedjen – csak újabb tortúra. De ott volt a Père Noël-szerelés. Hála, hála, hála – mondta el háromszor is magában. A kézipoggyászon és a zsákon kívül más csomagja nem volt. A szarvasokat nem hozta magával, az európai turné eléggé megviselte őket, rájuk fér egy kis pihenés. Különben is, már évek óta itteni állatokkal csinálja végig az amerikai utat. Így a szarvasok akklimatizálódása nem vesz el az értékes időből egy percet sem. Aztán legyünk őszinték: csak nagyobb a helyismeretük az ittenieknek. Persze, van egy kis nyelvi akcentus mindkét részről - de gyorsan rááll erre mindenkinek a füle, ezzel nincs baj.

Szóval baj nincs, ajándék van és állítólag – gazdasági válság ide, gazdasági válság oda – elég tisztességes megrendeléseket kell teljesíteni – mondják az optimisták. A nem optimisták kicsit mást mondanak.

Ő meg azt gondolja, hogy talán másról is kellene szólni az ünnepeknek - de hát megrendelésre dolgozik, sok beleszólása a dolgokba nincsen.

Hát valami ilyesmikről esett szó az alatt a rövid idő alatt, amikor a menta teát szürcsölgettük.

- De hó lesz, az biztos – mondta. Szerinte - nekem egy kicsit sok is és a hidegnek se fogok annyira örülni – pláne - kapott oda a fejéhez - hogy elfelejtettem neked meleg sapkát hozni az elveszett helyett...

Montreál, 2012.december 5.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

borító

Jonathan Franzen és Woody Allen találkozása Jami Attenberg új regényében.

borító

Lenyűgöző nemzetközi siker az év legjobban várt pszichothrillere!

Alsó-Ausztriában

Európa leghíresebb fotó fesztiválja, kiállításban kifejezett időutazás, interaktív tárlat az élelmiszertermelésről, lenyűgöző piramisok.