Betlehemek a világ minden tájáról

2012. november 16. 17:23 - betl 4 ©betl 4
A piac kerítéséhez már lassan két hete, hogy odatámasztották a betekert fenyőfákat, s estefelé – amikor arrafelé vezet az utam, hatalmasakat szippantok a levegőből. Hamisítatlan fenyőfa illat – de még korainak gondolom: november vége felé ballagunk. Igaz, a városközpontban már láttam színes égőkkel felöltöztetett fákat, és más karácsonyi díszítések is feltűntek. Rohanunk az ünnepek felé – merem legalábbis remélni, hogy afelé, s igyekszem kimaradni abból a reklám-özönből, amit rám is akarnak zúdítani. Nem vagyok vevő rá.

2012. augusztus 16. 21:00 - 3. közeledünk a templomhoz ©oratoire

De azért, már este 5 órakor sötét van, a még (szerencsére) hótalan utcákon a lámpák fénye a levéltelen fák ágain átsüt – hol van a ragyogó ősz, a pompás színek? Szóval: nemsokára itt a tél, a hideg és jó az ünnep melegére gondolni.

Íme egy nyári kép a L’Oratoire Saint-Joseph du Mont-Royal – ról, (jó a nyáron elkészített képre nézve arra a melegre is gondolni), ahol most találkozóm van egy igen kedves ismerősömmel. (http://kanadavilaga.com/2012/11/08/eszak-amerika-legnagyobb-szekesegyhaza-a-montreali-oratoire-st-joseph/)

Nyáron zárva volt a székesegyház múzeuma, most nyitva. Nézzünk be, mondja ismerősöm – aki tudja, mit ajánl nekem: a világ szinte minden tájáról származó betlehemeket.

2012. november 23. 11:56 - betl 6 ©betl 6

A hvg cikke szerint - amely XVI. Benedek pápa A názereti Jézus című könyvével kapcsolatosan jelent meg:

„Nem volt tehén és bárányok a Jézus Krisztus születése helyszínéül szolgáló istállóban és a pásztorok sem énekeltek ……

Az Evangéliumban nincs szó állatokról, szögezi le a pápa, de a keresztény ikonográfia hamar felvette ezek ábrázolását. A pásztorok nem énekeltek a születéskor, bár érthető, ha az emberek úgy képzelték, hogy így adtak hangot a Jézus születése miatti örömüknek. Mária szüzessége alapvető eleme a keresztény hitnek, írja, amely Jézus feltámadásával együtt az Evangéliumok két olyan mozzanata, amely során Isten közvetlenül beavatkozik a materiális világban. A három napkeleti bölcs történetszálát meglehet, hogy a teológiai képzelet ihlette, nem pedig történelmi tények - írja Benedek pápa.”

De tegyük a kezünket a szívünkre, betlehem-e a betlehem tehén, bárány avagy napkeleti bölcsek nélkül? Ahogy elnézem a múzeumi darabokat, máshol is ezek a motívumok jelennek meg. Csak ámulok és bámulok, miközben ismerősöm kattintgatja a gépét, hogy azért tudjak ide mit mellékelni. A kiállítás elején hatalmas, életnagyságú bábuk, tevén jövő bölcsek, színes kavalkád – és valahol a közepén egy dióba belevarázsolt betlehem. Például.

Itt fenséges, hűvös, előkelő porcelán figurák és ott piros orrú, meleg ruhába öltözött emberkék – egyiknél egy zászló „Alaszka” felirattal. Persze, nem okoz gondot egyiknél sem beazonosítani a szereplőket, ki Mária és ki a bölcs.

2012. november 23. 12:37 - betl3 ©View on Flickr

A felhasznált anyagok sokszínűsége is elkápráztató: a márkás porcelántól a csigaházig minden, és textil, fa, papír…. Művészi alkotások és egyszerű kis játékfigurák - baba, kacsacsőrű emlős stb. – felöltöztetve vagy csak egyszerűen „szituációba helyezve avagy aprósággal jelezve” betlehembeli státuszát. Vannak itt európai alkotások, de indiai, perui, ausztrál is – no meg egy magyar. Erdélyből hozták. Topogok előtte, fénykép nem készül róla, s rá nézve arra gondolok, hogy nem lehetett volna mást ideajándékozni? Keresve se találni hozzá hasonló komor kompozíciót. Mert hogy a pásztorok idős, megfáradt emberek - rendben, de valami kis öröm lenne legalább Mária arcán ….. mert mintha erről szólna a karácsony, az örömről, a szeretetről.

A székesegyház gyűjteménye nagy, ezért minden évben kicsit más a kiállítás – van olyan, ami tavaly nem volt kitéve – most igen, s persze fordítottja is igaz – mondja az ismerősöm.

Érdemes megnézni ezt a videót, ha egy kis türelemmel várunk bő egy percet, a francia nyelvű szöveg után jönnek a képek:

2012. november 23. 12:30 - betl 5 ©betl 5
Kellemes készülődést az ünnepekre!

Montreál, 2012. 11. 23.