2018. június 23. - szombat

Bajor Gizi és Vajda Ödön szerelme és házassága leveleikben

Kinyomtatom...

noranEz a könyv- Vajda Miklós „Mert szeretet nélkül én meghalok”- nem az, aminek látszik. Nem egy zseniális fiatal színésznő és két rendkívüli férfi szerelmi háromszögének a szokásos magyarázó jegyzetekkel ellátott közzététele. Ez a könyv egy különös regény, amelyet maguk a szereplői írtak.

Az első világháború előtt és alatt a Nemzeti Színház fiatal csillaga: Bajor Gizi, és Vajda Ödön, a leendő sztárügyvéd eljegyzett szerelmesek voltak. De kitör a háború, és Vajda tüzérzászlós az orosz, majd az olasz fronton az ágyú mellől, egy muníciós ládán írja szerelmes leveleit a menyasszonyának, aki már első nagy sikereit aratja a Nemzeti Színházban Bródy Sándor, Móricz Zsigmond, Molnár Ferenc darabjaiban. Gyönge tüdeje miatt a színház egy tátrai tüdőszanatóriumba küldi, de ekkor már megjelent az életében és hevesen ostromolja őt Ady Endre barátja és támogatója, a Nyugat egyik alapítója, maga is író: báró Hatvany Lajos.

bajor

Kialakul egy szerelmi háromszög. A színésznő lelkifurdalások érezhető gyötrelmei közepette írja leveleit a frontra, de közben viszonya van Hatvanyval. Végül kiderül minden, a Tanácsköztársaság elől Hatvany Bécsbe emigrál, Vajda tüzér hadnagy leszerel, megbocsát, és feleségül veszi Bajor Gizit, de házasságuk már nem tud azzá válni, aminek elképzelték, és nem is tart soká.

A színésznő hazudott vőlegényének a leveleiben, de mi megtudjuk, látjuk, hogy az igazat hazudta: mindkét férfiba őszintén szerelmes volt. A távollévő vőlegényt úgy tudta megtartani magának, hogy mintegy kölcsönadta magát a jelenlévő csábítónak, mert nem volt képes szerelem nélkül élni. Mint maga írja: „Szeretet nélkül én meghalok”.

A zömében itt először megjelenő hármas levelezés a múlt század eleji budapesti élet, a színházi és a sajtóvilág, nem utolsó sorban a korabeli érzelmi kultúra páratlan dokumentuma, három rendkívüli ember, a regény szereplőinek saját megfogalmazásában.

Vajda Miklós író az első könyvesek közt 78 évesen debütált. A korábban irodalmi szerkesztőként és műfordítóként ismert szerző 2009-es önéletrajzi regényét (Anyakép, amerikai keretben) idén tavasszal adták ki német nyelven, és a frankfurti könyvvásáron is megkülönböztetett figyelemben részesült. Regényes családtörténetéről, egy meg nem élt életről, az apja és Bajor Gizi levelezéséből készült új könyvéről a Magyar Narancsnak adott interjúban ezt mondja: Ez fura könyv lesz. Ahogy az Anyaképben felfedeztem magamnak az igazi édesanyámat, úgy ebben a könyvben az apámat fedeztem fel.

Vajda Miklós: Mert szeretet nélkül én meghalok, 2012
Noran Libro Kiadó, ISBN: 978-963-9996-70-0

Saját értékelésem: Nincs Mások értékelései: 5 (1 vote)

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

fotó Lantos Zsuzsanna

Egy jómódú család összetört életének töredékeit ismerhetjük meg az olasz író, Enrico Luttmann Szilánkok című darabjában.

plakát

Egyetlen alkalommal levetítik Az ördög jobb és bal keze című western-vígjátékot, majd a Bud Spencer-Terence Hill Emlékzenekar ad koncertet a páros legnépszerűbb filmzenéiből.

Duna Karnevál

Immár hagyományosan a Nemzeti Filharmonikus Zenekar ünnepi nagykoncertjével veszi kezdetét a Margitszigeten a Budapesti Nyári Fesztivál három hónapon át tartó gazdag programsorozata.